Wie ben ik

Mijn foto
Vragender, Achterhoek, Netherlands
Ik ben 67 jaar; vrouw van wim, moeder van 4, en van 4 schone kinderen, oma van 5. Wij wonen in de Achterhoek op het platteland. Kleuren brengen fleur in mijn leven. Werken met lapjes en verf is een bijna dagelijkse bezigheid. Reizen doen we ook met veel plezier

zondag 2 november 2014

Symposium Stof tot Kunst

Vrijdag 31 oktober was er in Enschede een symposium met de titel "Stof tot Kunst" , georganiseerd door  Stichting ArtQuilts Nederland, en  Stichting European Art Quilts.

Centraal stond de bekendheid van Artquilten. Waar stopt het ambacht, wanneer is het een kunst. Is aansluiting met de kunstwereld belangrijk? Wanneer komt een artquilt in een museum ?

Hieronder een korte samenvatting van de zaken, die ik belangrijk vond die dag.

Monica Auch hield een inleiding met de titel "Needle Power". Zij werkte met lichaamssappen in werkstukken, en geeft leiding aan het project Stitch your brain.
Belangrijk zijn voor haar zeggingskracht, wat wil je overbrengen met je kunstwerk.  Zij gaf ons het advies door te gaan met jezelf ontwikkelen. Maak je niet druk of iets wel of niet een artquilt is. Per slot  komt slechts 3 % van alles wat gemaakt wordt in een museum te hangen.

Wilja Jura, direkteur van Tetem in Enschede, relativeerde ook de discussie over artquilts en kunst. Waar eindigt het ambacht en begint de kunst, is volgens haar een tijdsgebonden vraag. Er is geen vaste scheidingslijn. Ambacht en kunst gaan zij aan zij. Zij gaf het advies niet te blijven steken in een Calimerogevoel. Ga verder met het maken van artquilts, en als je bekend wil worden, zet er dan een goede marketing op !  Zoek zelf plekken om je werk tentoon te stellen. liefst in samenwerking met andere disciplines.

In de lunchpauze zijn  we naar de Artquilttentoonstelling in de Twentse Welle geweest, zeker de moeite waard. De artquilts hangen er heel mooi.De tijd om te kijken was te kort, dus ik ga binnenkort nog een keer terug. Enschede is voor mij maar een 1/2 uurtje rijden.

Het middagprogramma (een paneldiscussie) was minder de moeite waard. Ging te veel buiten de zaal om, terwijl er in de zaal genoeg vragen leefden.

En ik ,ben ik een artquiltster ? Ik werk graag met textiel en ik doe dat op mijn manier. Ik wil me graag verder ontwikkelen.  Komend jaar ga ik meedoen met een aantal tentoonstellingen waarvoor je geselecteerd moet worden. Ik ga die uitdaging aan, en zal proberen zo origineel  mogelijk en authentiek te zijn. Hoewel het tegenwoordig, met de vele beelden op internet en pinterest, moeilijk is om origineel te zijn. Het zal altijd wel een vertaling zijn van beelden die ik ergens gezien heb en die bij mij  zijn blijven hangen. Ik wil met mijn quilts wel iets overbrengen. Creativiteit en het proces zijn voor  mij belangrijk.

Toen ik naar huis ging en mijn auto van de parkeerplaats haalde zag ik wel 30 paddestoelen tussen de bomen staan. Goed voor een paar foto's, misschien weer inspiratie voor een nieuwe quilt ?4 opmerkingen:

Ineke zei

Denk ik ook wel eens. Wanneer ben je écht origineel?

ann vanherle zei

Dank je wel voor je verslag, heb hier wat aan.

els zei

Ga maar lekker op je eigen manier door. Volgens mij ben je uitstekend bezig. Prachtige paddestoelen plaatjes.

Hannie de Beer zei

Prima verslag! Je hebt het goed verwoordt. Ook ik ga gewoon door met werk maken op mijn eigen wijze, en of het wel of niet geselecteerd wordt, of iets dergelijks maakt me niet uit. Het gaat om het plezier wat ik erin vind. Dat is voor mij het belangrijkste. Ook jij bent erg goed bezig !

Zoeken in deze blog