Stofverven en andere methodes om stof kleur te geven.
Sinds 2012 koop ik nauwelijks meer bedrukte stoffen. Ik koop witte katoen en geef er zelf kleur aan. Dat vind ik heerlijk werk om te doen. Je kunt hele mooie lappen, kleuren maken.
Sommige mensen vinden het vies werk, maar dat hoeft helemaal niet. Ik verf in kleine plastiek zakjes in mijn keuken met een witte tegelvloer.....
Hieronder lees je per periode van het jaar waar ik mee bezig ben geweest.
september 2013
onderste rij |

Augustus 2013
verf mengen in plastiek zakjes, stof erbij, 1,2,3, even wachten |
Hadden we nog nooit gedaan, dus heerlijk buiten zitten verven.
We hebben geverfd volgens het schema van STV.
met barnsteen, rode jaspis en azuriet.
En kijk hier de resultaten, hier kunnen we weer even mee vooruit. Hoewel er zijn zoveel mooie kleuren.......
januari 2013; Staalkaarten
Zijn ze niet prachtig. 25 tinten tussen azuriet(blauw) en barnsteen (geel) aan de rechterkant van de kaart vermengd met zwart.
Je kunt heel goed zien hoe de kleuren verlopen. Ook zie je heel goed dat zwart de kleur niet zwarter maakt, maar de kleur afzwakt en verandert.
Maar pffft, wat een werk was het. Ik heb meteen bewondering voor alle mensen die meedoen met dit project.
Ik heb voor 25 mensen, 25 verschillende tinten geverfde stof geplakt. Door mijn handen zijn dus 625 stukjes stof gegaan. Maar geweldig dat 24 andere mensen dat ook gedaan hebben. Na de ruil heb ik dus 25 verschillende staalkaarten en dat is natuurlijk geweldig!!
![]() |
Barnsteen, citrien en turquoise op linnen |
December 2012
Sneeuwverven. Vorige week woensdag viel bij ons nog een pak sneeuw. Na mijn rondje met de hond ben ik eerst bakjes vol gaan scheppen om te kunnen sneeuwverven. Ondertussen is alles gespoeld, gewassen en gestreken. Van 2 lappen heb ik al een stukje gebruikt in de laatste 2 kerstkaarten.
Dit zijn de resultaten.
![]() |
Barnsteen, citrien en turquoise op katoen. |
![]() |
rode jaspis, azuriet en citrien |
Ik had 7 bakken klaar staan en heb kleinere lapjes genomen. Een lap in het bovenste bakje en een leklap onderin. Sommige leklappen stellen niet veel voor, maar zijn goed voor een achterkant. Soms is de leklap mooier dan de bovenste lap, Zoals bij deze combinatie:
![]() |
azuriet, barnsteen en citrien. |
![]() |
rode jaspis, robijn en onyx(weinig) |
![]() |
Rode jaspis, citrien en turquoise |
Ik was ook heel benieuwd wat rode jaspis en robijn en onyx opleverde.
November 2012; Staalkaarten
In november hebben we verfsessie bij Nienke thuis gehad voor 25 staalkaartkleuren. Nienke heeft een project georganiseerd waarbij 25 mensen 25 kleuren verven.
Ik verf de kleuren tussen blauw (azuriet) en geel (barnsteen) deze kleuren worden dan ook nog gemengd met zwart (onyx). Na wassen en drogen was ik niet tevreden over mijn resultaten. De helft van de kleuren was te vaag. Dit kwam door het gebruik van de verkeerde stof. Ik had een restje lakenkatoen gebruikt, dat niet volledig katoen was. Dit soort stof is eerder verzadigd en neemt dan geen kleurstof meer op. Ik heb dus 17 verfbaden overgedaan.
Ik laat hier nog een keer het verschil zien. In het midden zie je de verfbaden zoals ze bedoeld zijn voor de staalkaarten. Bovenaan zie de eerder geverfde katoen in dezelfde verfbaden. Veel vager en eentoniger van kleur. Onderaan de foto zie je scrim (soort verbandgaas) dat ik mee geverfd heb. De eerste foto bestaat uit azuriet, waarbij de laatste 2 links zijn gemengd met onyx

De tweede foto laat Azuriet met een klein beetje barnsteen zien, Blauw met een vleugje groen.
De derde foto laat azuriet en barnsteen samen zien.Deze serie is echt prachtig blauwgroen, helemaal mijn kleur.
Tot slot een serie van barnsteen met een klein beetje azuriet

Om het beeld nog even compleet te maken, de laatste serie bestaat uit enkel barnsteen (met onyx). Deze serie heb ik niet over hoeven te verven. Die was de eerste keer meteen goed. Hierbij zie je heel goed dat de werking van zwart de kleur geel afzwakt. Dat is in de verfleer ook precies de bedoeling van zwart.
Het afmaken van de staalkaarten kan beginnen !
Maart 2012
Begonnen met barnsteengeel, daarna rode jaspis en bahamablauw toegevoegd. Deze laatste kleur is hier niet te zien.
Op 1/3 van de lap begonnen met citriengeel en rode jaspis en bahamablauw toegevoegd. Ook hier komt de bahamablauw er niet doorheen.
Het laatste 1/3 deel is gemaakt van citrien en turquoise en dat geeft een mooie groen kleur. Daarna nog rode jaspis en barnsteengeel toegevoegd en een klein beetje azuriet.
Geen bruin in deze lap maar wel mooie kleuren.
Ik werk graag met geel en ben nog iets van plan waar ik warm geel voor nodig heb. Dus nog een lap met barnsteengeel.
Het onderste gedeelte is een experiment van Marie-Louise. Ze had stencils meegenomen en heeft een bladvorm met de verf aangebracht. De eerste rode vorm vervloeide helemaal. daarna heeft ze met blauw op het geel gewerkt. Daarvan is nog de vage vorm te zien. De onderste rand is gemaakt met een restantje azuriet.
De eerste lap is met een steeds sterkere oplossing van rode jaspis gemaakt.
Bovenaan begonnen met water met een paar druppels rode jaspis erin en zo steeds opbouwen, op 1/3 deel van de lap is verder geverfd met rode jaspis 100 %. Daarna is er steeds een druppeltje zwart (onyx) bijgevoegd.
Onder het zwartste gedeelte is een stukje roze toermalijn zichtbaar.Janneke had deze kleur aangemaakt. Deze is daarna gemengd met de rode jaspis en met zwart.

Vrijdag stoffen geverfd samen met Janneke en Annemiek (van ArtQuilten Oost) en Marie-Louise van de AchterhoekBee.
We hebben Procionverf met de kwast opgebracht. En daarbij verschillende dingen uitgeprobeerd. Om te kunnen verven moet je een aantal dingen klaar zetten, dus is het handig en gezelliger om het met meer mensen samen te doen. Onder het genot van een bakje koffie eerst bespreken hoe we het gaan aanpakken.
Vervolgens verfstof afwegen en dan kunnen we echt beginnen.
Natuurlijk vergeten we om de beurt om onze handschoenen weer aan te doen. Dus mijn handen zijn nu rood (van de rode jaspis) en geel (van de barnsteen).
De lappen liggen nu nog te "zweten" en kunnen maandag uitgespoeld worden. Afwachten wat het resultaat wordt. Volgende week het vervolg.
Ik heb vrijdag geverfd met rode jaspis, barnsteen, bahamablauw en zwart. Daarnaast stonden roze toermalijn, citrien, turqoise en azuriet op tafel.
De eerste lap bestaat uit barnsteen en rode jaspis met een druppel zwart
De tweede lap laat bijna alleen rode jaspis zien met een verdwaalde druppel barnsteen en een streepje en druppel zwart.
De linkse lap is afgebonden en in een zakje geverfd.
Hier zie je de kleuren bahamablauw rode jaspis,citrien en barnsteen terug.
Tot slot een lap die ook afgebonden is en volgens de methode van het tray dying. De tekening in de lap is heel mooi, maar er zit me nog te veel wit in.
December 2011

Een daarvan (kleur: goudgeel) heb ik kletsnat gelaten en er toen meteen huishoudfolie overheen gedaan en dat wat samengefrommeld. Dit A4tje is met de folie erop gedroogd en dan krijg je mooie lijnen .

Deze bruinige verf is op lutradur 30 gestreken en dan geeft een warme goudgele kleur. Omdat dit hele dunne lutradur is, blijft het geheel transparant. De combinatie transferverf en lutradur heeft een prachtige glans

Onder de lutradur had ik stuk evoluon gelegd. Zo wordt alle kleur die vrijkomt opgenomen.
Deze lutradur en evoluon heb ik gebruikt voor de laatste serie kerstkaarten.

Ik noem er hier een paar, gehaald uit het boek "Color Moves" wat te leen is bij het Quiltersgilde bibliotheek , je mag een boek dan 3 weken houden.Het boek is nu bij Aart, dus over 3 weken is het weer te leen. Ik noem een paar voorbeelden
![]() |
A4 verf met zout |
![]() |
lutra30 verf met zout |
Gestreken op lutradur 30 geeft het dit resultaat
Dat lijkt tegen te vallen. Maar lutradur 30 is zo dun dat je er door heen kijkt. Dit vel komt op kleur met een stof die er onder komt te liggen.
.
![]() |
A4 gesponst |
![]() |
lutra 70 spons |
![]() |
A4 gekreukt |

November 2011
workshop Ans Kastein
We hebben donkere lappen bewerkt met discharge; en na de lunch met bleekwater en Cif.
We hebben gewerkt met stempels en met thermofax screens. Als extraatje hebben we met shibori nog 2 lappen bewerkt, een gevouwen werk met elastiekjes en een lap om een pijp gerold.
Het was een gezellige dag, vol met informatie. Om 4 uur zaten we uitgeput na te praten. Daarna is iedereen moe en voldaan naar huis gegaan. Nog niet al mijn lappen zijn droog en kan ik laten zien, maar hier vast een foto van de lappen die met bleekwater en Cif behandeld zijn en die hangen te drogen.
Morgen hoop ik de andere lappen te laten zien Een workshop met Ans Kastein heeft vaak in de middag een extraatje ( iets uit een ander type workshop).
De eerste lap is vastgezet om een buis, toen opgerold en toen nogmaals opgestroopd. Op alle rimpels die dan ontstaan wordt ook chloor gekwast en dat geeft dit prachtige effect. Ik vind dit mijn allermooiste lap.
De volgende lap hebben we gevouwen en op bepaalde punten (uiteinden, elastiekjes, of er juist tussen de elastiekjes in) met chloor beschilderen.
Het mooie van het werken met discharge en chloor zijn de verrassingen die ontstaan. Er komt niet altijd wit of licht naar boven. Als de lap met meerdere kleurstoffen is behandeld, kunnen er juist andere lichte kleuren naar boven komen en dat geeft een grote verrassing.
De oh's en ah's zijn dan ook niet van de lucht.

Het gaat hier om een melkachtige pasta, zo dik als magere yoghurt. De pasta kun je gebruiken met stempels en met bijvoorbeeld een thermofax screen. De pasta moet helemaal drogen, tijdens dit drogen zie je niets op de lap. Door middel van strijken met een stoomstrijkijzer wordt het motief zichtbaar. Meer stoom en langer strijken betekent een verdere inwerking van de discharge pasta.
In deze collage zie je een aantal fragmenten van mijn lappen. Voorbeelden van het werken met screens en met stempels. Rechtsonder zie je een lap waarbij ik met een spuitbusje free motion bewegingen gemaakt heb. Dit heb ik echter iets te dik gedaan, daarom duurde het extra lang voor deze lap droog was. De pasta ging er ook wat afdruppelen.
Ik heb deze lap droog gemaakt door het stoomstrijkijzer er boven te houden. Het effect was dat de lijnen een soort extra brede bedding kregen. Deze anti-chloor is te koop in dierenspeciaal zaken want het wordt ook gebruikt voor aquariums, of in een winkel voor zwembaden en sauna's.
Chloor en Cif
Het voordeel van het cif is dat het wat beter te sturen is dan de chloor. De afdruk wordt minder sterk. Rechts zie je de voorkant van de met cif behandelde lap. Hieronder zie je de achterkant van dezelfde lap.

En dan nog 2 onderdelen van een ander lap. Rechts zie het sprenkelen met een afwaskwast en links zie het trekken met een tuitenpoetser, zoals je vroeger voor een theepot gebruikte.

De linkerlap is bewerkt met bubbeltjesplastic, als stempel. Je kunt het natuurlijk ook als ondergrond gebruiken voor een monoprint.
Januari 2011
Dit weekend geexperimenteerd.
Zaterdag geverfd met zijdeverf, textielverf en met transferverf.
![]() |
litradur met zijdeverf |
De verf is gefixeerd door te strijken. Rechts zie je de litradur( de dunste die verkocht wordt). De litradur gebruik je vaak op een lap stof en daarmee verander je de kleuring van de stofl
![]() |
gordijnvlieselineband met zijdeverf |
Net zo behandeld. Kletsnat gemaakt (neemt niet veel op) maar het moet nat zijn om de verf uit te laten lopen. Een soort nat in nat techniek. Hier 1 kleur gebruikt.
![]() |
S80 met zijdeverf |
En tot slot S 80 ook zo behandeld. Deze vlieseline soort is nog dikker en neemt de zijdeverf intensiever op. Zowel vlieseline-gordijnband als S80 kun je gebruiken als ondergrond, zoals je een achtergrond of basisstof gebruikt.
Door het strijken wordt de kleur intensiever.
Zaterdag heb ik met transferverf gewerkt. Voor de eerste keer heb ik zelf de poeder aangemaakt tot verf. Ik ben uitgegaan van de voorschriften, 5 gram op 50 ml water. Ik heb een soort stalenboek gemaakt.
Een vierkantje op papier en die heb ik later op stof EN op litradur gestreken.
Het is toch steeds verbazingwekkend hoe lelijk de kleur op papier is en hoe mooi op stof en hoe teer en doorschijnend op litradur.
In dit overzicht staat steeds links de kleur op papier; in de tweede rij staat dezelfde verf op witte poplinkatoen. De rij rechts is dezelfde verf op litradur.
Het eerste blad hierboven bevat alle 5 de kleuren puur.
Links staan vijf kleuren die gemengd zijn, wat met wat gemengd is staat links naast het papier.
De derde scan laat 3 mengsel met de kleur navyblauw zien.
Vandaag heb ik met wat A4-tjes gestoeid. De transferverf was aangebracht op papier. Dit heb ik op katoen en op litradur gestreken.
Rechtsboven zie je de verf op papier. Daaronder zie je de afdruk gestreken op stof. In het midden de afdruk gestreken op litradur, waarbij ik een deel van de A4 nog een keer andersom herhaalt heb.
De meest linkse afbeelding is de afdruk op katoen met daarover heen de afdruk op litradur.
Je kunt dus "strijk-stempelen"door delen van de schildering te herhalen en over een vorige afdruk heen te strijken. Je moet wel de tijd nemen om de verf over te brengen door warmte en druk.

Je ziet hier deze afdruk 3 x op een andere ondergrond. Rechtsboven op een geelgroene stof ,linksboven op een roze-rode stof. linksonder tenslotte op een groen-blauwe onderstof.
Onder midden de litradur alleen en rechts de afdruk op katoen MET daaroverheen de litradur.
Beginnerscursus stofverven
Een heel erg leuke dag, zeker een aanrader ! Kleine groep om in te werken, Ans legt duidelijk uit, zij heeft de lessen goed voorbereid, en last but not least je gaat met geweldige stoffen naar huis. De hele waslijn thuis hing vol.
Gisteren mocht ik mijn stoffen uitspoelen, wassen en strijken. Een feest voor het oog, en (bij uitzondering) een feest om te strijken.
Zoals beloofd vandaag de grote lappen die ik bij het stofverven gemaakt heb. Deze grote lappen met schitterende kleuren leveren veel mooie delen om te gebruiken. Jammer om er een schaar in te zetten. Maar dat heb ik toch al gedaan. Daarom is het goed dat ik deze foto's heb samen met mijn aantekeningen.
Van alle geverfde lappen heb ik een diapresentatie gemaakt.