Wie ben ik

Mijn foto
Vragender, Achterhoek, Netherlands
Ik ben 67 jaar; vrouw van wim, moeder van 4, en van 4 schone kinderen, oma van 5. Wij wonen in de Achterhoek op het platteland. Kleuren brengen fleur in mijn leven. Werken met lapjes en verf is een bijna dagelijkse bezigheid. Reizen doen we ook met veel plezier

Fibermail

Iedere maand maak ik minstens 1 fibermail-kaart. De kaarten worden geruild.
Het is leuk om iedere maand een uitdaging aan te gaan. Je leert nieuwe technieken te gebruiken of nieuwe ideeën uit te werken. Er worden erg mooie dingen gemaakt in deze groep binnen Yahoo Je moet deelnemer worden voordat je mee kunt doen.  Link naar de  fibermailgroep  Resultaten worden gepubliceerd op de openbare site van de dutchfibermail.
 


Kennen jullie wordle  ? 
Een programma waarmee je woorden leuk kunt groeperen. Ik heb voor een bekende op deze manier een persoonlijke kaart gemaakt.

Vanuit het programma heb ik de woorden afgedrukt en verkleind tot 60 % en via de afdruk heb ik het op een gekleurde lap (met inkt) gekopieerd.
Simpel, snel gemaakt en toch persoonlijk.
Probeer het maar eens Met de dutch fibermail wisselen we dit jaar bookpages uit. Iedere maand maken en ontvangen we een bookpage. Aan het eind van de swap maken we er  zelf een boekje van.
Ik heb gevraagd om landschappen in de kleuren blauw/groen en alles daartussen.

Vorige week mocht ik 2 bookpages ontvangen.

De eerste is van Cobi.  Een prachtig weidelandschap met schaapjes. Hoe toepasselijk, wij hebben er zelf 2 (gekocht als grasmaaier, zegt mijn DH).
Op de katoenen achtergrond is een deel gevild. Er zijn ook schapen ingevild. De schapen op de katoenen stof zijn in stumpworktechniek gemaakt, en liggen er helemaal bovenop.Prachtige combinatieDe tweede bookpage is van Ans, zij heeft een kleurrijk landschap gemaakt.
Het lijkt wel een achterhoeks coulissenlandschap. Een rij bomen, een rij gras met bloemen; een uitzicht wat in deze buurt veel te zien is.
Deze zijn een mooie aanvulling op de 3 bookpages die ik al eerder ontvangen heb.

van Hannie
van Gerrie
van Ellen 

Ik moet nu  nog 2 bookpages ontvangen ( en ook nog 2 maken). februari 2014


We willen allemaal naar het voorjaar, terwijl we nauwelijks winter gehad hebben.  Maar als er dan toch geen echte winter komt (lees sneeuw en ijs) dan maar warmte en bloemen.
In januari heb ik deze narcissen gemaakt en verstuurd. De achtergrond is een gezeefdrukte lap, de narcissen zijn gemaakt met verschillende soorten lutradur.De eerste is een bookpage en deze is naar haar gegaan.
Zij had voorjaarsbloemen in voorjaarskleuren op haar wensenlijst staan. De achterkant is in bijpassende stijl.


De tweede is een kleinere versie voor een verjaardagskaart, die verstuurd is naar iemand van de facebookgroep februari 2014
Gisteren was ik jarig en heb ik aantal prachtige kaarten ontvangen.
De eerste foto laat de kaarten van een besloten facebookgroep zien
.Van Annemiek ontving ik de onderste kleurrijke kaart. Met haar ga ik veel op pad naar quilttentoonstellingen. Wie weet over 2 weken weer naar Zwolle.
December 2013
Quiltactiviteiten zijn er bij mij naast de kerstkaarten nauwelijks geweest.
Ik heb alleen nog een bookpage gemaakt, de wens van Cobi was vogels. Kijk hier mijn fantasievogels

achterkant van de bookpage
De afgelopen maand ben ik weinig actief geweest op mijn blog. Ik beloof beterschap en wil weer regelmatig wat van mijn werk laten zien.
Dit jaar moet ik een eindwerkstuk maken voor het Quilten speciaal. Ik ben heel benieuwd naar mijn opdracht, die krijg ik half februari.
De maand december is omgevlogen. Veel familieactiviteiten en ik heb even heel andere dingen gedaan. Ik ben bezig geweest met het naaien van kleding, het breien van een adventsjaal en ik heb me aangemeld voor het borduurproject "een randje per week"Na sinterklaas (voor ons een week vol feestelijkheden) zitten we nu al weer midden in de kerstsfeer.
Deze week  de laatste kerstkaarten afgemaakt. Ongeveer 80 in totaal. Uit een stuk fabric paper.
Zelf had ik deze techniek nog nooit toegepast.

De tafel afdekken met plastiek, een stuk stof erover heen, insmeren met lijm ( ik heb Gesso van de Action) gebruikt. 1 deel lijm op 5 delen water.
Stof moet helemaal ingesmeerd zijn. Hierop lapjes leggen, en bijvoorbeeld papier (ik heb gewerkt met kerstservetten). Steeds een laag weer insmeren met het lijm mengsel, voordat je er een volgende laag op kunt leggen. De bovenste laag bestaat bij mij uit organza's en glinsterstofjes. Dit pak heeft 2 dagen liggen drogen. Je kunt het dan niet verplaatsen.

Vervolgens in werkbare banen gesneden en toen in kaartformaat.
Iedere kaart is gezigzagd en verder versierd. Er is geen kaart hetzelfde.Hierbij een paar kaarten. De hartjes zijn van de servetten, genaaid op witte vilt en toen uitgeknipt.
Voor de fibermail en een facebookgroep heb ik kaarten 15 x 15 gemaakt, en die hebben ook een achterkant van textiel.Voor alle overige familieleden, vrienden en kennissen zijn er lapjes van 10x 15 gesneden en die hebben een papieren achterkant met een kerstgroet.

November 2013 Bookpages

Van Ellen heb ik deze prachtige bookpage gekregen in november.
Deze ruil doen we met de fibermailgroep. Iedere maand maak ik een bookpage en die stuur ik naar iemand van de lijst, en iedere maand krijg ik een bookpage. Het opgegeven thema is landschappen in de kleuren blauw- groen.
Aan het eind van de ruil gaan we de pages tot een boekje maken
.
Bij de fibermail hebben we een ruil van bookpages, maat 20 x 20 cm.
Iedere maand maken we voor iemand een pagina.
Vanaf het begin van dit project heb ik het gevoel dat op een bookpage wat tekst hoort.
Bij de vorige 2 bookpages heb ik dat niet gedaan, maar deze maand wel.


De basislap is een gesneeuwverfde lap, daarop de tekst van "Rood" van Marco Borsato.Het geheel is geverfd met donkerrode verf. De ontvangster wilde rode of paarse bloemen.
Er is een bloem op geappliqueerd, bestaande uit verschillende lapjes en wat lutradur. de achtergrond is extra gekleurd met geverfde vliesofix.Het was een plezier om aan te werken.
De achterkant heeft een zakje en in dit zakje zit een kaartje met de beschrijving.
oktober 2013 bookpages en fibermailkaarten

Vrijdag heb ik van Gerrie mijn tweede bookpage gekregen. Ik heb het thema landschapjes opgegeven de kleur blauw-groen.

Helemaal goed dus, gemaakt van verschillende soort stoffen.
Een netje, tule, zijde, katoen. Een stukje gepuncht. Versierd met grasjes en met kraaltjes.

Prachtig verzameling gaat dit worden.

De achterkant in bijpassende kleur 

En een toepasselijk kaartje erbij. Dit is weer een hele leuke ruil bij de fibermailgroep


Deze maand moest er ook een bookpage gemaakt worden. Anita had geen onderwerp opgegeven. Omdat Klimt mij inspireerde heb ik 2 delen van de Stoclet Fries voor haar verwerkt in mijn bookpage.
De levensboom is met organza met de ondergrond gestikt. De organza is daarna weggebrand. De boom is versierd met kraaltjes, etc. Veelal goudkleurig.
Links een vrouwenfiguur, de Verwachting, met een egyptische uitstraling. De jurk is versierd met gouden driehoekjes. Sommige delen zijn extra met goudverf benadrukt.
De voorgrond bestaat uit verschillende kleuren organza en lutradur.
Dit was mijn inspiratie; een mozaiek werk dat bestaat uit 3 delen. Het is te zien in het Stoclet paleis in Brussel
Gustav Klimt is deze maand het thema bij de fibermailgroep. Een schilder die  door zijn kleurrijk werk vaak al geïnspireerd heeft tot quilts. Er worden soms cursussen gegeven om een quilt te maken in zijn stijl.
Ik heb de Stoclet Fries uitgekozen als inspiratie voor mijn Klimt kaart. De Stoclet Fries is een mozaïek werk dat bestaat uit 3 delen. De levensboom, de verwachting en de ridder.
Voor mijn kaart heb ik een detail van de vrouwenfiguur die de "Verwachting" uitbeeldt gekozen.
Het gezicht is afgedrukt op gewone katoen.
De afdruk is doorgestikt op goudkleurige zijde. Er zijn wat kraaltjes op genaaid en sommige gouddelen zijn extra met goudverf benadrukt.Van Olga ontving ik deze prachtige kaart. Ze heeft een schilderij afgedrukt op evolon en daarbij een passende achtergrond gekozen in de stijl van Klimt.

Klimt heeft veel vrouwen getekend en meestal zit er goud in zijn schilderijen.
Een van zijn bekendste schilderijen is de kus.

Afgelopen maandag hadden we de jaarlijkse fibermaildag in Leiden bij het LTC. Altijd een leuke dag
Gezellig met 4 achterhoekse dames naar Leiden gereden. Dat kostte ons veel tijd. Ik reed thuis om 7 uur weg, en we waren om 5 voor 10 in Leiden. Slecht weer onderweg, druk op de weg. Maar goed we waren niet de enigen die zo vroeg moesten starten. Uit Brabant en Groningen is men ook vroeg op pad gegaan.

Trees, onze moderator, heette ons welkom. Tonny heeft  wat verteld en laten zien over stempels.


We zijn aan het werk gegaan om een linosnede te maken. Het is altijd leuk je eigen stempels te maken. Terwijl we aan het werk waren is er heel wat afgekletst. Soms moest er tot stilte gemaand worden, we waren met 21 dames, dus dat maakt veel geluid. Het is zo leuk om mensen waar je verder digitaal contact meehebt, eens per jaar te zien.

Na de lunch en het winkelen bij LTC (zeker een aanrader) hadden we een show en tell, waar weer de prachtigste werken langs kwamen. Kaarten en Bookpages binnen deze groep gemaakt, maar ook ander en groter werk.

BookpagesVandaag mocht ik mijn eerste bookpage ontvangen, gemaakt door Hannie. Prachtig !!!  Ik ben hier ontzettend blij mee !!

Ik had om turquoise, blauwe, emerald kleuren gevraagd  en als thema had ik landschappen opgegeven.

Kijk eens naar dit pronkstuk.

Bookpages is een thema van de fibermailgroep. Iedere maand wordt er volgens een lijst een bookpage voor iemand gemaakt.
De bookpages zijn 20 x 20 cm.

De achtergrond is gepuncht met wol en zijde. De lucht is geverfde vliesofix met tule eroverheen.
Op de voorgrond bloemetje in de stijl van Gilda Baron, gemaakt van fluweel. Het geheel is afgewekt met borduursteekjes met de hand gemaakt.Op de achterkant een schuin vakje, waarin een briefje met een beschrijving hoe het kunstwerk gemaakt is.

Er staat ook nog een prachtig gedichtje bij:  
       
Bij de fibermailgroep doen we aan het ruilen van bookpages. In september moest ik voor Nadia een bookpage maken. Zij had het thema landen opgegeven.  Dat was voor mij niet zo moeilijk, dat wordt Italie . Voor een andere groep moeten we ook een quilt bedenken met het thema reizen, en omdat we dit voorjaar 6 weken door Italie getrokken hebben is dat natuurlijk het land waarover dit gaat.

De bookpage voor Nadia was er eentje van veel proberen,  weinig succes. Bij de eerste versie werd het verven met inkt niet mooi.(de achtergrond) De tweede versie had ik te klein gemaakt. Ik had ze een 1/2 A4 gemaakt en de voorgeschreven maat is 20 x 20. Niet goed gelezen dus.

 Dus begonnen met een derde versie.
De achtergrond is natuurlijk de vlag. Daarop genaaid (met echte foto's) het land zelf.
Tot slot 2 stencils gemaakt van typische italiaanse zaken. Een griekse tempel op Sicilie en een gondel van Venetie, en deze erop getamponeerd.


Deze stencils komen mooier uit op een effen achtergrond dan op de drukke bookpage met vlag en foto's. Kijk maar hier zie je dat.
Dus al met al was ik niet echt tevreden. Moest nog op gang komen zullen we maar zeggen.


We zijn echte fans van Italie. Zijn er heeeeeel vaak geweest. In de zomers meestal in de bergen (Dolomieten, Aosta, Brenta)  in het noorden, want we zijn eigenlijk berggekken. Skiën deden we vaak in de Dolomieten. Dit voorjaar zijn we de rest van Italie gaan bekijken. We zijn begonnen in Florence, toen via Assisi naar de oostkust en toen helemaal naar beneden naar de hak. Toen de hele voet van de laars door naar Sicilie. Daar zijn we 2 weken geweest. Daarna terug naar het vasteland en op weg naar Napels en Pompei. Tot slot via de westkust naar Cinque Terra en tot slot nog een paar dagen in het Aostadal.
Rome, Venetie,Toscane en Sienna hadden we al eerder gezien.


september 2013

Revolutie van het viaduct uit 1937 van Paul Klee. Deze fibermail kaart kreeg ik van Tonny in het kader van ons maandelijkse thema. Deze keer was dat Paul Klee.
Prachtige kaart, en het grappige is dat ik deze afbeelding van hem niet kende. september 2013

Dan komt de herfst, na een voor mij heerlijke zomer. Goed weer, veel buiten kunnen zijn.

Ondertussen ben ik weer aan het werk voor Quilten Speciaal, maar dat wil nog niet zo goed lukken. Gisteren eerst maar eens stof geverfd

Vorige week nog wel 2 kaarten gemaakt, dat is altijd leuk voor tussendoor. Beide kaarten stellen een soort landschap voor, gemaakt met lutradur, geverfde vliesofix, een stukje stof en wat draden.
Het vlindertje is gemaakt van papier, daaronder zit nog een vlindertje van katoenen organza.
De schapen staan  in een echt hollands landschap. In een wereld met een  paarse krokodil en een Milka koe, kunnen mooie geverfde wolletjes-schapen toch niet ontbreken.

augustus 2013

Mondaufgang.
Wat was dit leuk.
Voor de fibermailgroep een kaart in de stijl van Paul Klee maken.
Ik wil later beslist nog eens een quilt in zijn stijl maken.
Op internet kun je veel afbeeldingen vinden van Paul Klee, kijk hier bij mijn pinterest. Maar ik zocht naar een afbeelding van een affiesje wat in de 80-er jaren bij ons in de kamer hing. Destijds had Ikea deze in een grote oplage.
Het hing bij ons aan de wand. In de wintertijd stond er een kaars onder en toen vatte het affiesje vlam. Gelukkig waren we er snel bij. Maar dat affiesje vond ik mooi, en ik ben daar altijd aan blijven denken. Dus ik heb deze nagemaakt.


Ik weet nog niet naar wie deze kaart gaat, maar ik vond het maken zo leuk, dat ik hem hier vast wil laten zien. Heerlijk om met allerlei overlappingen te werken. Met doorzichtige stoffen blijft dan ook de ondergrond meespelen.

 Na deze dag heb ik me voorgenomen, lekker voor mezelf aan het werk te gaan. Mijn werk voor Quilten Speciaal waar ik even helemaal in vastloop( zie vorig bericht) leg ik even ter zijde. Het gaat tenslotte om plezier in het bezig zijn.
Deze week ben ik voornamelijk druk met mijn kleinkinderen. Allemaal leuke dingen doen. Van werken met lapjes komt weinig. 's avonds iets kleins afwerken en wat haken. Maar vorige week heb ik mijn eerste verjaardagskaart sinds lange tijd eens weer gemaakt.
Een rode kaart want dat was de wens.mei 2013


Omdat we in het voorseizoen weggaan moest ik veel kaarten in voren klaar maken, die staan nu allemaal keurig op een rij om op tijd verstuurd te worden.Het gaat om textielkaarten voor de fibermailgroep en voor vrienden en kennissen. Een aantal kaarten zijn meer van hetzelfde. Maar deze kaarten zijn weer even net iets anders.
De ondergrond is gemaakt van beschilderd kranten. Daar is opgewerkt met stofje, draad. Tot slot is er van tijdschriftenpapier een vlinder gemaakt en deze is er opgenaaid.april 2013
Deze maand is het thema van de dutch fibermailgroep de schilder Ton Schulten.
Een moderne schilder die woont en werkt in Ootmarsum. Als je in de gelegenheid bent, ga daar dan eens kijken. Er is daar een museum, met werken die hij niet verkoopt, er is een galerie met schilderijen. De omgeving leent zich voor fietstochten en prachtige wandelingen. Ootmarsum is een heel leuk stadje, je zult genieten!

Ton Schulten is na een ernstig ongeluk waarbij hij in coma is geraakt en een bijna dood ervaring heeft gehad, gaan schilderen als beroep. Hij schildert met licht in zijn werk. Het licht dat hij ervaren heeft toen hij uit zijn coma kwam. Dit geeft veel schilderijen iets stralends. Hij schildert veel Twentse landschappen als het ware gezien vanuit een luchtballon.


Door de opbouw van zijn schilderijen lenen werken van Ton Schulten zich om tot quilt verwerkt te worden. Onze fibermailgroep is daar mee bezig gegaan. Deze kaart heb ik mogen ontvangen een van onze leden.Veel kleurige vlakken met een kenmerkend huis en een paar bomen. Prachtig gemaakt, het huis is erop geschilderd.
Mijn kaart is gisteren op de post gegaan en zal vandaag aangekomen zijn. Ik heb zin in de lente en heb met lichte vrolijke kleuren gewerkt.

Het landschap is opgebouwd met dunne lutradur gekleurd met transferverf. Het was heel leuk om hier aan te werken. Ooit wil ik in deze stijl een grote quilt maken.

Maart 2013
Het is tijd om even bij te praten. De laatste tijd weinig op mijn blog geweest. Even een paar passen terug moeten doen, maar we krabbelen vanuit het griepvirus weer omhoog. Zit (binnen) te genieten van het mooie weer, kan helaas nog niet naar buiten. Mijn wandelingen met de hond zitten er nog niet in.
Het echte quiltwerk ligt ook even stil. Ben wel bezig met mijn opdracht voor Quilten Speciaal en ben bezig met het maken van kaarten. Verjaardagen lopen immers gewoon door.
Dit kaartje is voor de felicitatie van een geboorte verstuurd. Altijd leuk, kleine kinderen.

Ik heb besloten me de komende tijd toe te leggen in het uitwerken van wat kleuren voor me betekenen. Kleuren zijn belangrijk in mijn leven.
Ik wil dan een soort pinboard inrichten en daarin weergeven wat de kleur met mij doet, in sfeer, in gevoel, welke smaak hoort voor mij bij een kleur,.....
Ik zie wel hoe ver ik kom. Het is voor mezelf vast een goede verdieping; er is genoeg om me heen verzameld. Vannacht heb ik gedroomd van wit, dus ik begin met de kleur wit. Anders zou ik met geel willen beginnen. De kleur van het voorjaar toch ? en daar hebben we allemaal zin in.
De kaarten die ik op dit moment maak voor de fibermailgroep komen voort uit restanten van mijn tas. Daarvoor heb ik met soluvlies "stof"gemaakt, en van deze stof is nog over. Die restjes zitten nu in kaarten met oefeningen in stikwerk en handborduurwerk. Zoals deze verjaardagskaart, die onderweg is naar Spanje.
En die stof is dus over van deze tas.
Een lutradurkaart is gemaakt met onderaan de kaart een stalenrand van de gebruikte stoffen/materialen.
Een ideetje dat ik tegenkwam bij Unicef. Net zoiets als de kleurenrand in de zelfkant van sommige stoffen , die aangeven welke kleuren gebruikt zijn in die stof.


februari 2013

 
Bij de dutch fibermailgroep was deze maand een van de thema's : Art Dolls.  Ik had nog nooit een art doll gemaakt. Trees en Jannie lieten wat voorbeelden zien. Ik heb me voor dit thema ingeschreven.


Ik heb mijn Art Doll op een stokje gelijmd. Het kan dan ergens op weg gezet worden. Helaas  heb ik geen foto van de achterkant, deze is namelijk gemaakt van een proeflap voor de naaimachine en ziet er ongeveer zo uit.

Het is geweldig om te zien hoe verschillende de art dolls zijn. Iedereen heeft er haar eigen draai aangegeven.
Zelf mocht ik van Jettie deze zentangel art doll ontvangen. geweldig knap tekenwerk !

Nieuwe kaarten, nieuw seizoen Na alle kerstkaarten zijn er nog een verjaardagskaarten op de post gegaan, die ondertussen zijn aangekomen.
Ik heb verjaardagskaarten gemaakt in de schattenstijl van Ans Kastein. Niet dat ik aan haar kan tippen. Maar haar scheepswrak-quilts met allerlei schatten hebben me geïnspireerd.

Vaak vind ik het jammer om een laag over een laag te zetten. Zonde van de eerste laag , zonde van het werk. (Rare gedacht , ik weet het, maar zo zit ik in elkaar). Bij Ans Kastein zag ik schatten achter organza.. Dat sprak me aan. Een laag van extra schatten. Ik heb geprobeerd dat te verwerken in de volgende verjaardagskaarten.


Achter  de paarse organza zit een mooie draad, kralen, lapjes. De bovenkant van de kaart is versierd met tyvek kralen en een tyvek bloempje.

Deze kaart  is op dezelfde manier verwerkt. Achter de organza zit tyvek, stof, kralen, een draad. Er overheen organza en tule, die verhit zijn.


De derde kaart bestaat uit dezelfde onderdelen, daar is alleen nog een afdruk over het geheel heen gezet, om de kleur te doorbreken. Dit benadrukt het onderwatergevoel van deze kaartKerstkaarten 2012

Vorig jaar was ik zo gek om iets van 70 of 80 kerstkaarten te maken. Dit jaar hebben we het hier thuis iets simpeler gedaan. Een kerstkaart gemaakt van een fotocollage (zie boven mijn blog).
Daarnaast heb ik voor een aantal ruils kerstkaarten gemaakt. Voor de fibermailgroep en voor een groep van het artquiltformum. Geweldig leuk om te doen. Er zijn ook erg mooie kaarten terug gekomen. !

Voor de fibermailgroep was kerstballen in lutradur het thema.
Deze kaarten zijn helemaal van lutradur 70 gemaakt. Roodpaars geverfd met brons en goud. De kerstballen zijn uitgesneden en hangen los in het frame aan een draadje.  Achter de lutradurkaart zit een paarsrode papieren kaart, maar de 2 kaarten kun los van elkaar, zodat de lutradurkaart doorschijnend is en de kerstbal kan draaien. De lutradurkaart is aan beide kanten bewerkt met tules, goudstofjes, organza, geverfde vliesofix, lijm en verf, glitters etc. Alle ingrediënten voor een kerstkaart.Van leden van de Dutch Fibermailgroep heb ik deze 3 kaarten terug gekregen.
De vraag was om kerstballen van lutradur te maken. Tonia (rechts) heeft een prachtige paarse kerstbal gemaakt. De rand is van lutradur, het paars en licht turquoise is van prachtige stof.De groene kerstbal is van Wil. Het groene lutradur wordt prachtig gecombineerd met de gele stiksels.

De laatste kaart kwam vandaag binnen en komt van Saskia. Delicht blauwe kerstbal heeft een paarse stoffen achtergrond. Ik denk dat de lutradur uit 2 lagen bestaat in de bovenste laag zijn vormpjes uitgesneden en die zijn opgevuld met goudverf.

Voor zover ik weet hebben de genoemde leden geen blog waarnaar ik kan verwijzen.


Voor de artquiltforum mensen heb ik allemaal lutradur-kerstballen gemaakt in de sfeer van 2 berichten terug.Alleen in een wat groter formaat.  Voor Ellen moest ik een andere kaart maken, omdat ze via de fibermailgroep al een kerstkaart ontving. Een kaart had ik verknold, ik had er de heatgun te heat op gehad. Daar was niet veel bal meer van over.Dus heb ik nog 2 hele andere kaarten gemaakt. Een kerstboom, de tweede boom kan open , binnenin zitten er een aantal vellen sits of vliegerpapier die weer versierd zijn met pailletjes of kraaltjes.

MarijkeZijn het geen plaatjes, kerstkaarten vervolg
Met de artquilten.bbforum groep deden we dit jaar ook een kerstkaartenruil. Meestal bespreken we (digitaal) problemen en delen we ideeen. Nu hebben we voor het eerst iets tastbaars gedeeld. Ieder van ons maakte een aantal kerstkaarten en die zijn naar elkaar verstuurd. Deze prachtige kaarten kreeg ik binnen. Zijn het geen plaatjes ??

Het was de bedoeling dat deze kaarten vanochtend al hier te bewonderen waren. MAAR ik heb een nieuwe laptop en een nieuwe printer (dank je wel sinterklaas) en moet mijn weg nog vinden in het scannen en opslaan.

Nienke


Janny 
Aart 
Anita 
Annemiek 
christine
leny
Ellen
Janneke 
Ati


Christel
Fibermaildag 2012
Eind november (met Annemiek) naar Leiden geweest, naar de fibermaildag, in het gebouw van LTC. Het is altijd weer leuk om mensen die je via internet kent te zien, en dan samen wat te doen.
Na het rondje en de show and tell mocht ik deze keer een workshop over lutradur doen.
Ik heb genoten van het enthousiasme waarmee de mensen bezig waren met strijken met transferverf, verven met krijt en verf, kleuren met waxkrijt en inkt, en het verhitten van lutradur.

Op deze foto is zie je lutradur gekleurd met inkt (nat-in-nat techniek ) en lutradur gekleurd met waxkrijtjes in water oplosbaar.
Iedereen maakte een aantal A4's met transferver en krijt om mee naar huis te nemen, zodat er nog verder geexperimenteerd kan worden.


De dag vloog voorbij.
Als dank voor mijn voorbereidingen kreeg ik een set prachtige  potjes acrylverf (de metaalkleuren koper, brons, zilver, goud, lood) en een prachtige bloemenbroche van haar. Helemaal te gek al die verrassingen.
 


We hadden een verrassing voor in een grabbelton meegenomen. 's middags kon er dus gegrabbeld worden. Ik graaide het volgende pakje  en doordat er dit mooie lutradurwerkje inzat wist ik meteen dat het van Annemiek kwam.Als je bij het LTC bent, kom je er niet weg zonder door de toonzaal te lopen en dan kom je altijd met meer verf thuis dan waar je mee weg ging. Mijn aankopen :
een setje goede acrylverf, een verftube om mooie dunne lijnen mee te maken en twee identipennen om watervast mee te schrijven.
Ik ben bezig met het stempelen en verwerken van bladeren. Vandaar deze kaart.

Een eikenblad, verwerkt met golden medium met daaroverheen een heel dun spinrag, een stof die het blad vasthoudt, maar die je nauwelijks ziet. De ondergrond is  gemaakt met een verfroller over kant.
Rechtsonder een hoek met gouden lutradur, versierd met kraaltjes. Links een smal bandje.


De herfst is er helemaal, dat zie ik iedere dag als ik buiten loop. Prachtige warme kleuren, veel heel veel paddestoelen. Het is prachtig. Ik houd van dit seizoen.

Ik ben zo blij met alle reacties op mijn stempel- en gelatine-drukken. Jullie mening laat mij anders kijken naar mijn voorzichtige resultaten. Zo ga ik buiten mijn eigen veilige zones kijken. Alle jullie opmerkingen neem ik in mee in mijn beslissing, welke onderdelen ik in mijn quiltje voor Quilten Speciaal ga verwerken.
Iedereen heel erg bedankt voor de reactie !

Vrijdag heb ik Art Quilten Oost, en naar deze bijeenkomst zal ik het stempelwerk ook meenemen.
Ondertussen heb ik van een eerder stempelwerk een kaart gemaakt. Het gaat om deze kaart, gemaakt van deze lap

Voor de achtergrond van deze lap is  er over grote bubbelplastiek gerold met de verfroller.  Daarna zijn er hexagonvormen afgedrukt en getamponeerd.
Voor de kaart zijn er 2 vormen bij gemaakt, een van stof en een grote van dubbele paarse organza. Het geheel is doorgestikt en versierd met kraaltjes en een grote paillet.
Zo werd dit lapje goed gebruikt.


November 2012
Deze maand is het thema bij de dutch fibermailgroep "crazy harten".
Altijd leuk om crazy werk te maken. Je kunt er uitstekend de restjes mee opmaken. Hoewel ik het gevoel heb dat mijn restjes mand nooit leeg komt. Hij puilt altijd uit.

De achtergrond is crazywerk  van verschillende witte kleuren en witte kraaltjes en het hartje is crazywerk met soluvlies.Ik heb 2 crazy kaarten gemaakt, een voor de ruil  en een voor een verjaardag.

De tweede kaart heeft  een paar bloemen op een crazyachtergrond. Altijd leuk om iemand met een bloemetje te feliciteren.

Kijk, dit leuke crazy hart heb ik Olga gekregen. Geweldige stoffen en een geweldig idee om deze vorm te kiezen. Dank je wel OlgaAlbum Amicorum 
Van september 2011 tot mei 2012 hebben we ook Amicora voor elkaar gemaakt.  Een Album Amicorum is een poeziebladzijde van textiel. De voorkant is een textielvoorstelling, de achterkant heeft een gedichtje of een spreuk.


Amicorum van en voor Joke

Mijn eerste Amicorumruil was met Joke ; met mooie rode hoedjes. Ook kreeg ik van haar mijn enige siggy.  Voor wat hoort wat, dus ging ik ging aan de gang met   een Amicorum  en een siggy voor Joke.
Ik heb het met veel plezier gedaan.
De Amicorum is als  fibermailkaart gemaakt en ook zo verstuurd. Ik koos voor vogels, omdat Joke en ik "vogels kijken" gemeenschappelijk hebben, naast het quilten. Over  vogelfoto's op haar blog hadden wij voor het eerst contact.
Het textiele gedeelte lukte wel, maar er een gedicht bij vinden was nog niet zo makkelijk.
Uiteindelijk heb ik gekozen voor een  gedicht van Willem Wilmink, uit het boek "Het Beloofde land" dat hij samen met Ton Schulten heeft uitgegeven. 
Willem Wilmink heeft gedichten geschreven bij een aantal schilderijen van Ton Schulten; dit is allemaal te zien in Ootmarsum.


Vogelvolk

Lijkt ochtendrood op avondrood ?
Jawel, maar het verschil is groot
tussen wat 's ochtends herbegint
en wat in de avond zich bezint.

Het vogelvolk start fanatiek,
maakt daarna stillere muziek
en 's avonds fluit een enkeling
elegisch in de schemering.

Het midden van de siggy is gemaakt met de stencilling-techniek. Een vorm uit freezerpapier snijden en de ruimte vullen met acrylverf.
Het is mijn eerste en enige siggy; een uniek exemplaar dus in de collectie van Joke

Van Joke kreeg ik deze Amicorum

Deze rode hoedjes heb ik ontvangen met op de achterkant dit prachtig lied of gedicht:

Heeft u dat ook, mevrouw
Voelt u dat ook zo aan
Dat je ouder wordt
maar niet hebt afgedaan.

Een grote rode hoed
een pimpelpaars gewaad
een opgewekte snoet
Zo gaan ze over straat

Dat is een bonte stoet
van leuke vrouwen, die wel weten hoe het moet

Heeft u dat ook, mevrouw
Bent u daar ook aan toe!
Je gooit de remmen los
Maar weet niet hoe dat moet !

Verstop je niet, mevrouw
Het is nog vroeg genoeg
want heus dat ouwe lijf
Dat is nog taai genoeg.

(lijflied van de "Red Hat Society")

De siggy die ik ontvangen heb, is in dezelfde stijlFibermaildag 2011 in Leiden
25 november 2011 Op de fibermaildag in Leiden hebben we bruin kaftpapier geverfd. Afgelopen weekend heb ik dezelfde methode herhaalt op aluminiumfolie. Dan ziet het er zo uit. Het zilver geeft een extra glans en dimensie, het zilver blijft ook zichtbaar. Ik heb eerst geverfd met acrylverf, maar dat wordt vrij dof op aluminium. Ik heb daarna spuitbussen gebruikt. Dat geeft meer glans. De werkwijze was dus als volgt. Aluminiumfolie kreukelen. Weer enigszins glad strijken Op de achterkant vlieseline strijken, gewone vlieseline met aan 1 kant een plaklaag. De voorkant verven en laten drogenMaak een doosje

De Fibermail groep had in augustus het thema "doosje maken". Ik heb vandaag eindelijk mijn doosje af.
Om met Aart te spreken een hele bevalling. Er was keuze uit 3 modellen voor een doosje. Ik heb het bonbonmodel gekozen.
Het doosje heeft als buitenkant paarse zijde en is bedekt met litradur in verschillende kleuren. De wieken zijn met motieven en kralen versierd. Alle onderdelen zijn verstevigd met vlieseline, De rand is afgewerkt met een gestikte zigzag (vanwege het rafelen van de zijde)
Uitgeklapt ziet het doosje er zo uit:


De bodem van de onderkant is bewerkt met een stikstel:Maatjesproject september 2010Ik heb vandaag een quiltjetop gemaakt van 25 bij 25 centimeter en mijn maatje snijdt, knipt en verandert dit tot een quilt van 50 bij 50 cm. De gedachte achter het quiltje stuur je naar je maatje toe, en het is de bedoeling dat  deze in dezelfde stijl verder gaat. Mijn quiltje moet voor 1 september bij mijn maatje zijn, ik heb haar quiltje al ontvangen.
De maand september is om het quiltje te veranderen en voor1 oktober is de quilttop terug bij de maakster.
Mijn quiltje heeft als thema: overgang van zomer naar herfst. Mijn gedachtes erover heb ik in een boekje beschreven.Het quiltje dat ik ontvangen heb is geinspireerd door het eiland Kreta. Uitgevoerd in prachtige blauw tinten en een hele kleurrijke rand. Zelf ben ik ook helemaal weg van de kleuren van de Griekse eilanden. Dus het thema is heel aantrekkelijk.
Dit quiltje hangt al enkele dagen bij mij aan de boekenkast, zodat ik het steeds zie. Dit helpt mij om op ideeen te komen. Ik vind het namelijk nogal een ingreep; een vergroting van 25 cm in het vierkant naar 50 cm in het vierkant. Doodeng om in een quilt van een ander te snijden.
Els stuurde mijn quiltje terug en zie .....
Dit is wat ze teruggestuurd heeft. In mijn boekje schreef ze er het volgende over  na de  zogenaamde rondloop-en-mijmerfase : '"De winter komt en de warmte trekt zich terug. De aarde verstilt. Dat is het : vuur, aarde en water. " Toen kon ze aan de slag.

Ik vind het een mooie oplossing. Mijn quiltje was wel erg kleurig en ik was  bang dat het moeilijk was er rust in brengen. De gebatikte bladeren geven  rust aan het totaal. Verrassend hoe mijn lapjes en kleuren, passen bij de lapjes die Els heeft toegevoegd.

Nu ligt het stokje weer bij mij. Ik moet het quiltje afmaken. Maar daar moet ik eerst mee rondlopen, mijmeren, denken, kijken en dan......
Ontstaat er deze quilt. Het silhouet van Kreta tegen een blauwe achtergrond.
 De hele veranderingen met alle beslissingen staan beschreven in een klein boekje, zodat Els kan lezen, wat  ik gedaan heb en wat  mijn afwegingen zijn geweest.


Zoeken in deze blog