Wie ben ik

Mijn foto
Vragender, Achterhoek, Netherlands
Ik ben 67 jaar; vrouw van wim, moeder van 4, en van 4 schone kinderen, oma van 5. Wij wonen in de Achterhoek op het platteland. Kleuren brengen fleur in mijn leven. Werken met lapjes en verf is een bijna dagelijkse bezigheid. Reizen doen we ook met veel plezier

Ciwil WarDecember 2012
Gisteren kwam ik thuis van mijn ArtQuilten Oost dagje toen er in de postbus een grote envelop lag uit Amerika. Een echte december verrassing ??
Nieuwsgierig maakte ik het pak open. Mijn boek over 3dimensionaal quilten had ik eerder deze week al ontvangen.
Het was het boek :"Civil War Sampler"van Barbara Brackman.
met een persoonlijk dankwoord erin:Vorig jaar heb ik vol enthousiasme meegedaan met dit Blok van de Week. Ik vond de verhalen achter de blokken over de Burgeroorlog in America zeer de moeite waard om te lezen en te
maken.
Als dank voor de medewerking heb ik van Barbara het boek gekregen. In het boek staan ook 2 blokken van mij. Er staan 50 patronen in het boek en bij ieder blok staan 2 foto's. Blok 1 en blok 29 zijn blokken van mij.Het boek is deze maand uitgekomen bij C&T.

kalenderjaar 2011
Ik had me voorgenomen geen andere grote projecten van blokken op te pakken.  Maar helaas ik ben bezweken voor de Ciwil War blokken . Iedere week op zaterdag komt er een nieuw blok. Foto's en discussie worden gedeeld op  flickr

I decided on the first of january that I should not make more blocks, I want to do more of the art works. But the stories of  barbara brackman are very beautiful, so  every week I did a block.
You can see all the blocks on flickr

blok 1 Catch me if you can
De naam van dit blok "Catch me if you can  vond ik zo intrigerend, dat ik het gemaakt hebt. Het verhaal achter het blok is zo mooi, dat stimuleert. Ik weet nog niet of ik er meer van ga maken maar ik ga de site wel volgen. Kijk voor het verhaal op de site, helemaal onderaan, week 1
blok 2

blok 2 North Star
Van de Ciwil War Quilt het blok van week 2 : North Star. Ook geen ingewikkeld blok, goed op de puntjes letten.Seven Sisters
Week 3- blok 3 
Deze week 2 keer bijgaand blok gemaakt.
Begonnen met needle point applique, want eigenlijk"hoort"dat voor mijn gevoel bij zo'n oud blok. Maar die punten !!! Wie had het ook al weer over dat vreselijke puntjes virus ??  Dat leek echt nergens op. Stompe punten maken geen mooie sterren.
Vanavond besloten het op de machine te doen.

Ik vond dat de 7 sterren van de zelfstandige staten een verschillende stofje verdienden om de verschillen tussen hen te laten zien. Het voorbeeld was met alle 7 sterren van dezelfde stof. De verhalen achter de blokken kun je lezen op deze site.
Het zijn de verhalen erachter die mij motiveren om de blokken te maken.
blok 4 Texas Tears


Het vierde blok van de Ciwil War bloks van Barbara Brackman; genaamd Texas Tears.
Achter dit blok zit het verhaal van een wat recalcitrante man, lees hier
Een leuk blok om te maken. Ik heb gekozen deze blokken in het groen te maken. In tinten die ik meestal niet gebruik, meer oude kleuren, die op zich goed bij  het onderwerp passen. Een uitdaging voor mij om  met andere kleuren bezig te zijn. Kleuren die ik bij moet kopen, omdat ze niet in mijn basiscollectie zitten.

Ik ga deze blokken volgens de methode Quilt as you go maken. Dus ik voorzie ieder blok van een tussenlaag en een achtergrond en quilt ze per blok door.
Grotere quilts blijven (bij mij) liggen om doorgequilt te worden, dat vergt veel tijd.

week 5
week 5 Kansas Troubles
Tussen allerlei dingen door (kleindochter bekijken, mijn verjaardag van dinsdag organiseren) heb ik toch nog kans gezien het blok van deze week van de Ciwil War te maken.
Het wordt eigenlijk steeds leuker om deze blokken met hele andere stoffen en in hele andere kleuren dan anders te maken.
Ik heb gekozen voor een groene quilt met hier en daar als contrastkleur iets oranje.
Ik probeer ciwil war-stoffen te gebruiken. Maar daar heb ik er maar een paar van. Het wordt voorlopig een hele rustige quilt.

De blokken zijn 8 inch groot,groter dan die van de SBS.
Het leuke zit in het verhaal achter de blokken. Dit blok staat deze week centraal omdat Kansas op 29 januari ( zaterdag j.l.) 150 jaar geleden bij de Unie gekomen is.
Maar als je daar over  meer wilt lezen, kijk dan hier


Vandaag heb ik 2 blokken van de Ciwil War  gemaakt. Vorige week stond Richmond op het programma van de site van Barbara Brackman. Maar ik kreeg dat blok niet goed. Gelukkig hadden meer mensen hadden problemen met de maten, de blokjes die uit meerdere delen bestaan, werden te groot.
Richmond
Ik heb het blok 3 keer gemaakt. Uiteindelijk heb ik  eerst op inchpapier alles getekend en de moeilijke blokken m.b.v. paper-piecing gemaakt. Dit was een blok met veel zweetdruppels !!!
In America gebruiken veel mensen met een computerprogramma EQ waarmee ze goede werktekeningen kunnen maken.(?)
Op flickr is er  een forum over de blokken en worden de blokken getoond.Het tweede blok is van deze week en was een makkie. Een gewone log-cabin. Het verhaal refereert zelfs aan de negerhut van oom Tom.  Voor dat verhaal wil ik wel een log cabin maken. Het is een van de boeken die ik me heel goed herinner, het  heeft  veel indruk op me gemaakt. Ik heb het als kind al meerdere keren gelezen.


week 8 Cotton Boll


Het verhaal gaat over plantage-eigenaars die katoen verbouwen, met hulp van  slaven. 
Er is een verhaal over Dolly  die haar man actief  hielp om zijn plantage runnen.  Ze bracht de oorlogsjaren alleen door. Een groot deel van haar dagboek is gevuld met  beschrijvingen van haar werk en het toezicht houden op de slavenarbeid. 

Katoen was heel belangrijk en de basis voor de handel. Ruwe katoen ging naar het noorden om  daar te worden verwerkt tot bedrukte katoen. 


Deze week heet  het blok  "Cotton Boll" , een variatie op een quilt uit de Kansas City Star van 1941. De  witte driehoeken  stellen de "bollen" voor. 

Een makkelijk blok om te maken, er waren mooie voorbeelden van streep stof met een mooi effect in het midden. Ik had echter te weinig stof met een streep erin en heb het uiteindelijk opgelost met 2 verschillenden stoffen.
Als je meer voorbeelden wilt zien, kun  je hier kijken. week 9 Birds in the air
Originally uploaded by wesselsliesbethweek 9

Vanmiddag stond dit blok op de site van Barbara Brackman.
Birds in the Air. De geschiedenis van dit blok heeft te maken met de strijd tegen de slavernij.


lincoln's platform


week 10 
Vorige week op 4 maart was het 150 jaar geleden dat Lincoln beëdigd werd als president.

Dit blok is echter ook bekend onder de naam Shoo-Fly (onder andere bij de SBS-blokken) of Hole in the Barn Door.

Het is een makkelijk blok dat vrij snel te maken is.

 week 11, London Square


Vandaag even blok 11 van de Ciwil War van Barbare Brackman gemaakt.
London Square is beslist geen moeilijk blok, het is even oppassen als je schuine kanten aan schuine kanten naait.

Dit blok benadrukt de rol van Engeland in de Ciwil War. Engeland en America waren handelspartners en de katoenteelt was  belangrijk.
Er is een mooi verhaal over Fanny Kemble, die trouwde met een amerikaan, eigenaar van katoenplantages met veel slaven.
Zij schreef hierover en beïnvloedde daarmee de geschiedenis. Lees hier meer.

Dit blok is ook wel bekend onder de naam Ocean Waves.

Blok 12; Louisiana
Nee daar ga ik niet naar toe. 
Maar zo heet het blok dat deze week voor de Ciwil War van Barbara Brackman gemaakt is. Een eenvoudig blok, dat plezierig en snel te maken is, zonder vervelende hoekjes of punten.

Dit blok staat voor alle soldaten van de zuidelijke staten. 
Sarah Morgan heeft een dagboek geschreven waarover veel te lezen is over haar broers. Het verhaal begint heel enthousiast  over de oorlog  en het eindigt met  het verdriet van een gebroken vrouw.

Dit blok werd voor het eerst gepubliceerd in "Huis en Haard, een magazine. De redactie had gevraagd om blokken die genoemd waren naar de staat van de lezeressen.


week 13- Het kleine groene mandje 
Deze week is het bij de Ciwil War van Barbara Brackman een blok met een mandje. Oorspronkelijk een blauw mandje ( little blue basket), maar in mijn geval is het groenig geworden.

De naam van het blok had een dubbele betekenis; het is echt blauw en het verwijst naar de rivier  "Little Blue"
De vallei van de Little Blue vormt de grens tussen Missouri en Kansas en wordt gekenmerkt door veel grotten, die een goede schuilplaats boden gedurende de burgeroorlog.
Dit patroon was populair tijdens deze burgeroorlog en is gepubliceerd in 1915.

Er was enige achterstand met de Ciwil War blokken. Vandaag  heb ik even deze achterstand ingehaald. 


week 16 - The White House
Het blok van deze week (blok 16) heet "The White House." Dit patroon is een variatie op een blok uit het  midden van de vorige eeuw. 
Als de familie Lincoln in het Witte Huis trekt, tijdens de eerste weken van de burgeroorlog verlaten de inwoners van  Washington uit protest de stad. week 15- Fort Sumter 
Fort Sumter ligt bij Charleston en bewaakt de ingang van de haven.  


Vorige week was het 150 jaar geleden dat er onderhandeld werd tussen de partijen. Het was heel spannend of de voorwaarden geaksepteerd zouden worden, anders werd de haven en Fort Sumter beschoten. En dat is de nacht na de onderhandelingen ook gebeurd. 


Het Fort (de rode ster) werd beschoten vanuit punten op het land ten noorden, oosten en westen. Het centrale nine-patch blok staat voor het gebouw. 
Dit blok kreeg zijn naam in de Chicago Tribune, in  1930. 
week 14
Dit blok was al gemaakt, maar ik was niet tevreden over de stofkeuze. 


Dit blok laat de impasse zien waarin men verkeerde rondom Fort Sumter. 
Zouden de troepen van South Carolina het vuur openen op de Noordelingen?  Aanvallen van de Amerikaanse marine zou zeker een daad van oorlog zijn. Het was een spel van Vos en Ganzen, en Fox was uit gemanoeuvreerd. 
Het  "Vos en Ganzen" patroon is een 19e-eeuws ontwerp dat genoemd werd door  Carrie Hall in haar patronen-index (1935). 
Er zijn meerdere variaties van deze vier patches, gemaakt van grote en kleine driehoekjes.

week 17 : Comfort Quilt
De naam van dit blok betekent 2 dingen. Het is een makkelijk te maken patroon, en quilts met dit patroon waren in staat de zieken en slachtoffers van de oorlog warm te houden en troost te bieden.

In 1861 kreeg  Dorothea Dix  toestemming een groep vrouwelijke verpleegsters te vormen; men vond eigenlijk dat vrouwen dat werk niet mochten doen.

Dorothea Dix heeft haar leven gewijd aan het veranderen van de verzorging van geesteszieken en daarna aan het hervormen van de leger-ziekenhuizen. Ze stelde strenge regels voor de vrouwen die mochten gaan helpen in de ziekenhuizen. Vrouwen moesten ouder dan 30 zijn en er normaal uitzien in zwarte of bruine kleren zonder franjes. (strikjes, hoepels, etc).

Dit blok heeft zijn naam gekregen in de "Kansas City Star " in 1940.

week 18 Union Square

Deze week voor de Ciwil War het blok "Union Square"gemaakt.
Union Square staat voor alle recruten die zich maar wat graag wilden aanmelden voor het leger in 1861. De Union States waren verantwoordelijk voor het bij elkaar krijgen voldoende soldaten.

Jonge mannen voelen zich aangesproken en melden zich vol ijver aan. Hun moeders kijken angstig toe; vaak te laat om te proberen hun zonen tegen te houden.

Dit blok heeft zijn naam gekregen in the Chicago Tribune van de jaren dertig.


week 20 New England Bock 

week 20 New England Block

Dit blok herinnert aan het enthousiasme  van de mensen in Nieuw Engeland om door middel van een oorlog  bij te dragen aan het stoppen van de slavernij. Louisa May Alcott was in mei 1861 een  28- jarige die stond te popelen om haar steentje bij te dragen.
De jongens en mannen werden gedrild in het leger en de vrouwen naaiden blauwe hemden voor de soldaten; zij bereiden ook de verzorging en verpleging van de gewonden voor.
Iedereen draag kokardes om daarmee de loyaliteit te laten zien.

Dit blok heeft verschillende namen,  de oudste naam is 4Xstar. De naam werd in 1930 toegekend door een bedrijf "Needlecraft Supply.
week 19 Missouri Star
week 19 Missouri Star
Missouri Star herinnert aan Mattie Lykins Bingham; bij haar zie je de dubbele loyaliteit van de mensen in Missouri. Ze was 2 x getrouwd met een Union- aanhanger maar bleef zelf tot haar dood loyaal aan het Zuiden, aan de Confederatie.

Missouri was echter een staat die hoorde bij de Unie.
In 1863 werd Mattie verdacht van spionage voor de Confederatie en zij werd verbannen uit Kansas.

Na de oorlog was zij de vrouw achter  lokale acties voor begraafplaatsen, een weeshuis en een soldatenhuis.

Haar tweede echtgenoot was een bekend schilder en  liet verschillende werken na, die zij verkocht heeft om de tegenpartij te financieren.
Het blok kreeg zijn naam in een kolom van de Chicago Tribune in 1933

blok 21 Underground Railroad
Met de Ciwil War blokken liep ik na onze korte vakantie niet meer op schema. En dan is het net of er de klad inkomt. Er is geen reden meer om iedere week op zaterdag of zondag meteen het nieuwe blok te maken.
Maar als alles lukt ben ik morgen weer bij en kan ik weer in meedoen in het wekelijkse ritme.

Blok 21: Underground Railroad.
De strategie om de slavernij af te schaffen veranderde doordat Generaal Butler van de Unie weigerde 3 gevangen genomen slaven terug te sturen naar hun eigenaars. Hij beschouwde hen als "smokkelwaar" en daarmee ontduikte hij de regelgeving.
De negers ervaarden dit als een ondersteuning. Zij vroegen asiel aan bij het compartiment van Benjamin Butler. Op een bepaald moment had hij 900 mensen te voeden.
"Ik ben als human mens verplicht hen te behandelen als iedere andere gevluchte"


week 22 Blockade

Het tweede blok heet Blokkade.
Generaal Scott was een oude generaal binnen de Unie, bekend  geworden in de Mexicaanse-Amerikaanse oorlog.
Hij vond dat het leger niet lange tijd moest gaan vechten en stelde een Blokkade voor. Door de havens van de zuidelijke kust en langs de  Mississippi te bezetten, zouden er geen  goederen meer binnen kunnen komen.
Generaal Scott (te oud om paard te rijden) werd vervangen, maar zijn idee werd uitgevoerd.
Er zijn verhalen gevonden waarin men verteld van de ontberingen. Vrouwen maakten hun eigen schoenen van handgeweven draad.
week 23 Illinois Roads
Het is me gelukt, ik ben weer bij met de blokken van de Ciwil War.

week 23: Illinois Roads
Dit blok is ter herinnering aan Stephen A Douglass, die in 1861 overleed aan tyfus.
Hij was senator van de vrije staat Illinois. Zijn eerste vrouw erfde een plantage in Mississippi met meer dan 100 negers.
In 1850 heeft hij samen met Abraham Lincoln door het land gereist om de voors en tegens van de slavernij te bespreken.
Hij heeft een voorstel gedaan om  mensen die zich vestigden in de "nieuwe wereld" zelf te laten kiezen  of zij voor of tegen de slavernij zijn; iedere staat kon dan zijn eigen beleid bepalen. Hij hoopte met dit idee een kans te maken op  verkiezing tot president.
Maar hij is hier op afgerekend door de noordelijke staten.week 24  The Ladies Aid Album Blok
week 24 Ladies Aid Album

Dit blok is een herinnering aan de Sanitaire Commissie, een voorganger van het Rode Kruis.
Het is deze week 150 jaar geleden dat deze Sanitaire Commissie toestemming kreeg voor gewonde soldaten te zorgen. Net als in de Krimoorlog (Florence Nightengale)  kwam het initiatief van particulieren en niet van de overheid.

Overal in het land zijn vrijwilligersgroepen opgericht, die zich bezig hielden met verzamelen van dekens, kleren en medische benodigdheden.
Ook werden er dekens en kleding gemaakt.

Er is een bloemrijk citaat gevonden waarin iemand de acties van de vrouwen beschrijft als een warme lappendeken. Maar is  niet zo makkelijk  bloemrijk te vertalen. Daarom hier de link (onderaan het verhaal  voor de patroonbeschrijving)

week 25
Vorige week heb ik mijn achterstand met de  CW blokken van Barbara Brackman weggewerkt. Dus vandaag lukte het mij om het blok van de komende week te maken.
Hoewel......... onze pup Maya had het snoer van mijn naaimachinepedaal doorgebeten.(Maya dank je wel!!) Het duurde even voordat dat gemaakt was, pas daarna kon het blok genaaid worden.

Dit blok  heeft zijn naam gekregen in 1930 in  de Kansas City Star.
Het blok verwijst naar het effect van de blokkade (zie vorig bericht van CW blokken) op de mensen in het zuiden.  Er wordt gerefereerd aan een dagboek van de 16-jarige Clara Salomo. Zoals veel leeftijdgenoten vertrouwt zij haar gedachten, dromen en teleurstellingen  toe aan papier. Zij beschrijft hun leven tijdens de oorlog, waardoor haar vader afwezig is en hun familie te kampen heeft met toenemende armoede. De prijs van de katoen gaat omhoog, en zij maakt zich zorgen over wel of niet een nieuwe jurk kunnen krijgen.

Dit is al weer het zes en twintigste blok, we zijn dus nu op de helft.
Het blok heet "Barbara Frietchie Star" ; in 1932 heeft het deze naam gekregen door de Grandmother Clark Needlework Company.

Dichtkunst zorgde in oorlogstijd voor propaganda. Een goede manier om  de werkelijkheid op de hak te nemen.
Barbara Frietchie was een 95-jarige vrouw, die de vlag van de Unie uit haar zolderraam stak juist  toen de soldaten haar straat binnenliepen. Generaal Jackson gaf bevel op deze vrouw het geweer te richten.
"Schiet maar op dit grijze hoofd, maar spaar de vlag van dit land" heeft Barabar Frietchie toen geroepen.

Er bestaat twijfel  of het verhaal echt klopt, maar de mythe leeft voort. Een oude grijze vrouw die een beroemde generaal voor schut zet.  Ze werd vereerd als een heldin.
In latere jaren is er een toneelstuk geschreven en een film gemaakt over dit verhaal.
In de dertiger jaren bezocht een journaliste het huis van Barbara Frietchie en zag bij haar bed een "sawtooth' ster, waarvan de overleving vertelt dat Barbara die eigenhandig gemaakt heeft.

week 27 
Irish Chain
Vandaag is het Indepence Day in America.
Vandaag heb ik mijn blok voor de Ciwil War gemaakt.

In de Amerikaanse Burgeroorlog hebben 140.000 Ierse soldaten meegevochten, maar ook mensen met een andere etnische achtergrond.
Ierse soldaten vormden een regiment; zij voelden  zich thuis bij elkaar. Zij behoorden tot de "harde vechters" .
Allochtonen werden in die tijd vaak afgebeeld op spotprenten met een soort  apengezicht. Men zag op hen neer.

Het Ierse Regiment (het 69-ste) had een nieuwe vlag nodig. Maria Daly,de vrouw van een Ierse rechter, heeft geld ingezameld en  gezorgd voor groene vlaggen met Ierse emblemen.week 28
Het blok van deze week heeft de naam, "de buurman van hiernaast" .
Het herinnert aan problemen die in oorlogstijd kunnen ontstaan, als buren tot verschillende partijen horen. 

Bursheba Jongere is geboren in Kentucky. Als kind verhuisde ze naar Missouri en trouwde daar later met Hendrik Jongere. 
Haar familie hield slaven en had een beslissende stem in alle grensconflicten tussen Kentucky en Missouri. 
Deze conflicten groeiden uit tot de Ciwil War.

Bursheba en Hendrik kregen 14 kinderen. 
Toen de burgers per staat konden stemmen over het wel of niet houden van slaven, koos Hendrik voor Kansas, een staat met slaven.
Hij werd lid van de rechterlijke macht en later benoemd tot burgemeester. 
Neutraliteit was gevaarlijk en Hendrik werd doodgeschoten in 1862. Misschien voor zijn politieke ideeën, misschien vanwege de reputatie van zijn zonen. Hij zou zijn kinderen te veel vrijheid gunnen. 

Haar kinderen behoorden tot de guerilla-groepen, die het leger aanvielen. De oudere jongens weigerden zich over te geven; zij werden volkshelden. Hun moeder werd regelmatig belaagd door justitie om achter de verblijfplaats van haar kinderen te komen.
De weduwe Bursheba kon haar draai niet vinden in het verscheurde Missouri. Ze werd lastig gevallen door soldaten van het leger. Haar huis en het huis van de buren werd in brand gestoken. 

Bursheba en haar jongste kinderen vertrokken naar Texas. 
Zij keerde in 1870 terug naar Kentucky en overleed daar op 54-jarige leeftijd. 

De kleurkeuze voor dit blok was niet makkelijk. Omdat ik met duidelijke achtergrondstoffen werk (beige en off white), heb ik geschoven met de kleuren. Kijk hier zie je een voorbeeld van de site van Barbara Brackman. 
Deze andere keuze maakt er een heel ander blok van.
Ik weet nog niet of ik wel happy ben met mijn keuze's.
Maar ik kan het blok altijd nog opnieuw maken. week 29  Railroad Crossing.

In de lente van 1861 zaten Zuid-Amerikaanse soldaten te wachten om vervoerd te worden;dat was in Virginia op de kruising van 2 spoorwegen.
Er zaten 20.000 Zuiderlingen te wachten terwijl  op datzelfde moment 35.000 Noorderlingen  Washington verlieten op weg naar Richmond. Hun eerste doel was de spoorwegovergang naar Richmond te bezetten.

Opgewonden inwoners van Washington liepen met de troep mee, ze hadden picknickmanden bij zich.
Ze waren overtuigd van de overwinning en van een spoedig eind van de oorlog. Men zong en leek nergens bang voor.

Twee dagen later kwam het tot een confrontatie met de tegenpartij, 25 kilometer van Washington.
De opstandelingen gesteund door 10.000 extra mankrachten hielden stand. De Noorderlingen vluchtten in grote chaos.
Aan beide kanten vielen veel doden. en men besefte dat dit geen 30-dagen oorlog was.

week 30 
Op de flickr site kun je de verschillende interpretaties zien. De afgelopen week was er, naast het herinrichten van onze woonkamer, weinig tijd voor mijn hobby.

Peterson's Flag
Vandaag heb ik pas het blok van de afgelopen week van de Ciwil War gemaakt. Het was een heel makkelijk blok en eigenlijk zo klaar, maar ik had niet het juiste garen om de applicatie te naaien. Vanochtend op de markt Medler garen gekocht in de kleur van de ster.

Het naam van dit blok is Peterson's Stars and stripes, of te wel Peterson's vlag.

In juli 1861 werd voor het eerst in Peterson's Magazine een kleurentekening geplaatst van "The stars and stripes bed quilt.

In het midden van de quilt zijn 17 sterren te zien, de helft van het aantal staten. De nieuwe staat Kansas was kort daarvoor toegetreden als 34-ste staat.
Veel quilters zijn de afgelopen eeuwen geinspireerd om deze stars and stripes om hun eigen manier te verwerken.
Het patroon voor dit blok is vereenvoudigd tot 6 strepen en 1 ster. Ik heb het natuurlijk uitgevoerd in mijn eigen groene stofjes.

Deze week dus geen echt historische verhaal. Alleen het feit dat dit de eerste kleurendruk van een quiltpatroon is.week 30
Het blok van deze week van de Ciwil War van Barbara Brackman, heeft als titel "Empty Spools" Deze lege spool maakt duidelijk dat  vrouwen in tijd van oorlog, zich met andere dingen bezig hielden dan met naaien.
Het is dus van alle tijden dat vrouwen zich flexibel opstellen. Zij passen hun kwaliteiten en activiteiten naar behoefte aan.

In het begin van de burgeroorlog legden de vrouwen , in het Noorden en in het Zuiden, hun normale naaiwerk terzijde. Zij gingen hun textiel scheuren tot repen verband. Zij konden zij  bijdragen aan deze bloederige oorlog.

Sallie Brock Putnam ( 30 jaar) woonde bij haar ouders in Richmond. Twee van haar broers waren arts in het leger en zij vroegen hun zus om medische voorraden, verband, kleding en beddegoed in te zamelen.
Sallie beschrijft in haar dagboek, hoe vrouwen aan het werk gaan. Men was niet langer druk met naaien,  de vrouwen bereidden zich voor op de rol van verpleegster.

Peterson's Magazine adviseert de vrouwen om linnen textiel tot verband en gaas te scheuren. Linnen had de voorkeur, want katoen is vaker irriterend voor wonden.
Toen er voldoende verband op voorraad was, gingen de vrouwen kleding voor de soldaten en beddegoed naaien.

Dit is een simpel blok, snel klaar. Het vervelende was echter dat de bijgeleverde template niet de juiste afmetingen had. Meestal teken ik het patroon in QuiltAssistent, maar omdat er een template bij zat, heb ik dat niet gedaan. Ik heb de naden allemaal moeten minimaliseren om de juiste afmetingen te krijgen.
Onze kleinzoon gooide vorige week wat roet in het eten, ik loop een beetje achter met de Ciwil War. Zaterdagmiddag is het nieuwe blok van de week uitgekomen, ik heb het eerste blok vrijdagavond gemaakt, dus net op tijd.

week 32 Carolina Lily
week 31
Carolina Lily
In het begin van de oorlog organiseerden de  vrouwen zich in hulpcomités, zowel in het noorden als in het zuiden. Emma Holmes van Charleston (South-Carolina) schrijft in haar dagboek over een grote bijeenkomst eind juli 1861.
"Er waren 192 dames en er werd bijna 1000 dollar opgehaald aan giften. Twaalf leidsters sneden de stof en verdeelden het werk. Iedereen  genoot ervan om aan het gezamenlijke doel te werken in zo'n groot gezelschap.


Men maakte shirts en broeken en breide sokken. Er zijn verschillende verslagen van dit soort bijeenkomsten te lezen in de dagboeken uit die tijd.
Het patroon van de Carolina Lily verwijst naar een wilde lelie die in heel South Carolina bloeit.
Wij noemen deze bloem de tijgerlelie.

week 32
Indiana Puzzel
Dit blok is niet zo moeilijk, het moeilijkste was het patroon goed geprint te krijgen. Op de site werken zij met amerikaanse  maten. Uiteindelijk heb ik het blok maar getekend op inch papier, dat was het eenvoudigst en werkte het snelst.

Dit blok herinnert aan de politieke situatie in Indiana, waar veel mensen tegen de oorlog waren; zij haatten Lincoln en waren voor de afscheiding. Vooral de vrouwen voerden actie tegen de onderdrukker.
Men probeerde materialen uit het arsenaal te halen maar men werd tegen gehouden door de gouverneur die het leger er bij haalde.
"De republikeinen noemden hen de "Copperheads" (giftige slangen in het gras). Deze naam werd beschouwd als een compliment. .
Men droeg een koperen stuiver met een gat erin, om de loyaliteit met de democraten-groep die vrede wildenIn week 33  heeft de Ciwil War het blok met de naam "Rosebud".

Het blok is genoemd naar de spionne Rose Greenhow. In 1861 werd deze beroemde spionne gearresteerd . Zij was toen 48 jaar oud.

Ze is geboren in Maryland, als dochter van een planter, die door een van zijn slaven vermoord is. Rose was toen 3 jaar.
Zij trouwde met Robert Greenhow. Hij introduceerde haar in Washingron en leerde haar  goed te observeren, te converseren en zich tactisch op te stellen.

Zij waarschuwde  het zuidelijk leger  dat de tegenstanders  op weg waren naar Richmond . Dit briefje, dat in het haar van een vrouwelijke bode was verstopt, is haar noodlottig geworden.  Ze kreeg huisarrest, maar desondanks bleef ze informatie doorspelen.
Ze werd samen met haar jongste dochter 2 jaar lang vastgehouden zonder proces. Toen is ze verbannen naar Richmond, waar ze als een heldin werd ontvangen.

President Jefferson Davis benoemt haar tot een officieuze ambassadeur voor Europa, daar probeert ze Engeland en Frankrijk te overtuigen om de zuidelijke staten te erkennen.In deze periode publiceert ze een autobiografie. Als een rijke vrouw keert ze terug naar North Carolina.

Meer over deze vrouw is te lezen op deze   pagina van facebook

week 35
Het blok van de Ciwil War van vorige week.
Ik heb dit blok twee keer gemaakt. Een keer voor mijn eigen CW quilt. en een keer voor Barbara Brackman. Er wordt voor haar namelijk een groepsquilt gemaakt, om haar te bedanken, en deze quilt krijgt zij met de kerst.

Dit blok symboliseert de Fremonts. Jessie en John Fremont waren in die tijd een bekend paar.


Star of the West voor Barbara Brackman
Hun huwelijk was vooral een politieke aangelegenheid. Jessie 's vader was een belangrijke senator; zij had dus veel belangrijke familieleden en kennissen. John was bekend door zijn eerste run vanuit de Republikeinen voor het presidentschap  in 1856.

Als generaal Fremont werd hij bekend als een westerse ontdekkingsreiziger en als stichter van de staat Californië. In 1861 werd hij commandant van het leger (van de Unie) voor Missouri. Dat was een moeilijke klus omdat de staat zo verdeeld was w.b. loyaliteit. Hij vond Missouri ongeorganiseerd en verklaarde de slaven tot vrije mensen. Dit leverde hem kritiek op van president Lincoln.
John weigerde zijn besluit te veranderen; Jessie ging zijn mening bij Lincoln toelichten.
Lincoln vond haar een vrouwelijke politicus,  en had moeite met haar; ze kregen bijna ruzie.

Dit blok heeft ook andere namen, zoals  Clay's Choice en Harry's Star
Mijn blok gaat vandaag naar Amerika op de post.

Blok 36 van de Ciwil War heet Kentucky Crossroads.

Ondertussen ben ik bezig met ander werk maar dit blok had ik nog niet laten zien.


Ik wil jullie ook even de link naar het totale plaatje geven, dan kun je zien hoe het geheel eruit komt te zien.


De Crossraods slaat op de kruisende rivieren in Kentucky, die een rol gespeeld hebben in de oorlog. De Ohio stroomt in de Mississippi, in dat gebied  zijn in 1861 veel schermmutseling met  kannonneerboten uitgevochten.
Kentucky was officieel neutraal, maar wel een staat waar slaven gehouden werden. In een oorlog is het moeilijk om neutraal te blijven, mensen worstelen dan met loyaliteit. De troepen van de Unie gebruikten de Mississippi om veilig naar het Zuiden  te gaan.

Het blok kreeg zijn naam in een vroeg 20-ste eeuws magazine. Het laat zich makkelijk groeperen tot een geheel. Zie het  voorbeeeld "Album van Mary Madden Wilk en Barbara Brackman" uit 1996.

week 37  De laatste paar weken ben ik niet aan de Civil War blokken toegekomen. Vandaag heb ik er weer 2 gemaakt.

Als eerste blok : Confederate Rose
Nancy Cabot (quiltcolumniste bij de Chicago Tribune) heeft rond 1830  een aantal herdenkingsblokken beschreven; waaronder deze Confederate Rose.

Het gaat over de hibiscus.
Over deze bloem werd in die tijd veel geschreven. Men ontkende dat het een roos was.
Vier van deze bloemen staan rond het graf van generaal Sidney Johnson, op de begraafplaats in Austin.

Pas 10 jaar later werd de plant beschreven door een botanicus.
"De opzichtige dubbele bloemen zijn wit in de ochtend, rose in de middag  en zijn dieprood 's nachts. De plant staat ook bekend als de Mexicaanse Roos, maar komt van oorsprong uit China en India.

week 38 de Ohio Star, een heel bekend blok.

John Brown is opgehangen in Virginia in 1859 voor de poging om een wapenopslag te overvallen.
Zijn obsessie voor slavernij maakte hem tot een held. Tijdens de eerste jaren van de oorlog zongen de troepen van de Unie een lied over John Brown.
Hier kun je een versie van dit lied horen, dat gemaakt is in 2004 youtube

Ohio (Oberlin) was een stad van vrijdenkers. In 1830 was er een college dat vrouwen en zwarte amerikanen toeliet. Ohio trok voortvluchtige slaven en vrije zwarte families aan, op zoek naar goed onderwijs.
Charles Langston was een van de bekendste zwarte mannen, hij weigerde Brown te helpen bij zijn plannen. Ondanks zijn mening ging Brown samen met Lewis Sheridan Leary op weg om het wapenarsenaal te overvallen.  Lewis sprong in de rivier met enkele kogels in zijn lijf. Uren later overlijdt hij.
Lewis Sheridan Leary  was getrouwd met Mary Patterson Leary ; zij hadden een baby.
Mary vertelt later aan haar kleinzoon dat zij een paar weken na het overlijden van Lewis, zijn sjaal terugkrijgt waar de kogelgaten in te zien zijn. Deze kleinzoon, de dichter Langston Hughes, herinnert zich dat hij vroeger onder deze sjaal heeft geslapen. Deze sjaal is in het bezit van de Ohio Historical Society

week 39 
Twee Civil War blokken.

Als eerste een blok met de naam "Hovering Hawks".

Haviken zijn, met hun scherpe blik en verre zicht,  voortdurend gericht op eten, hoe klein de prooi ook is.
De bekendste haviken zijn de "Jayhawks".  Een Jawhawker is een Ierse term en is door Ierse immigranten meegebracht.  De Jayhawk is een havik, die er behagen in schept zijn prooi te doden, net zoals een kat een muis doodt.

In het begin van de oorlog was Jayhawken een soort oorlogsstrategie. Door al het eten mee te nemen of te verbranden maakte men het de vijand onmogelijk in dat gebied te leven. Maar op die manier konden ook vrouwen en kinderen niet in leven blijven.

Rond ons huis zien we regelmatig een buizerd, in de winter laat zich af en toe een sperwer zien. 


Dit blok heeft de naam "red, white and blue"
Ik heb de ster echter niet in deze kleuren gemaakt maar in heel eenvoudig groen.
Elke Civil War quilt heeft een paper pieced ster.

Dit patroon is voor het eerst gepubliceerd in een agrarisch tijdschrift.

Tussem 1861 en 1865 zijn veel van deze vaderlandslievende quilts gemaakt.


Deze quilt met geappliceerde sterren, werd voor het eerst gepubliceerd in een boek over de geschiedenis van de vrouwen. Het boek heet "Hearts and Hands" en is geschreven door Pat Ferrero, Elaine Hedges en Julie Silber. Op deze quilts werden verzen met inkt geschreven. Sommige van deze verzen zijn amusant en veelal patriottisch.

Jullie hebben nog 2 blokken tegoed en dan ben ik weer bij.
Week 40 met de naam "Order Number Eleven"

Dit was de naam van een bevel van de Unie om de zuidelijke aanhangers uit hun huizen te verdrijven.
Het verhaal gaat dat een 10-jarig meisje zag hoe haar moeders quilt met dit patroon werd meegenomen.  Jaren later  heeft de moeder de quilt opnieuw gemaakt.
Dit oorlogsverhaal is bekend geworden door bijgaand schilderij (met op het balkon de gestolen quilt?)

Het ontwerp van dit blok is gepubliceerd in de Kansas City Star in1929.

Ik heb  bij deze applicatie weer een iets andere werkwijze uitgeprobeerd. Het patroon overtekenen op freezerpapier, dit aan de achterkant strijken. De zoom inspuiten met "Nibro Strijkspray" Even laten drogen en de zoom naar binnen strijken. Papier verwijderen en de vorm blijft er goed in, en dan needle turning toepassen.  Deze werkwijze bevalt mij uitstekend!!


Het blok van deze week is heel eenvoudig
"H is for Hospital".

Vlaggen werden op het slagveld gebruikt om te communiceren. Een witte vlag betekent "overgeven". Gele vlaggen geven een "no-fire"zone van een ziekenhuis aan. Een gele vlag werd op ieder gebouw of tent bevestigd dat als ziekenhuis dienst deed. Later werd hierop een groene H bevestigd.
Het quiltblok is getekend vanaf een kinderquilt dat staat in het boek "Civil War Women"

Er is meer te lezen over de belevenissen van verpleegsters in die tijd in het boek van Kate Cummings boek uit 1866
"A Journal of Hospital Life in the Confederate Army"

Het 43-ste blok van de Civil War Quilt van Barbara Brackman
De rechterhand van de vriendschap.

Dit blok werd gepubliceerd door het magazin "Huis en Haard" in het begin van de twintigste eeuw.

In 1861 begon de organisatie van de slavernij af te brokkelen, maar het systeem bleef functioneren tot het eind van de Burgeroorlog in 1865.

Archer Alexander en zijn gezin leefden in slavernij.
Archer hoorde  zijn (slavenhoudende) buren plannen beramen om bruggen op te blazen om  de Federatie tegen te houden.  Hij vertelde de informatie aan de tegenpartij  (aanhangers van de Unie).
Deze spionage daad had tot gevolg dat hij moest vluchten naar St. Louis. Daar kreeg hij onderdak bij William Greenleaf Eliot, een minister  en vriend van veel slaven.
Eliot besloot Archer te helpen door hem als hulp in te huren en hij bood aan hem en zijn vrouw Louisa vrij te kopen.  Er werd een brief naar de vrouw van Archer geschreven, en zij schreef het volgende terug;
Lieve man, ik heb de heer Jim gevraagd wat het kost om mij vrij te kopen. Hij werd heel boos en zei dat ik nooit vrij zou komen. Ik weet niet hoe ik hier weg kan komen. Ik word dag en nacht bewaakt. Iedereen hier is bang voor heer Jim. Hij scheldt op Lincoln en zegt dat hij gehakt van hem wil maken. , groeten van je vrouw Louisa
Archer maakt samen met de Eliot's en de buren van Louisa  plannen om haar te ontvoeren. De Eliot's bieden hen onderdak aan en de buurman wil hen voor 20 Dollar wel ontvoeren met zijn ossenkar.
Louisa en haar dochter Nellie lopen in een gewone jurk, zonder jas naar de weg bij hun hut. De buurman rijdt langs en verstopt ze in zijn ossenkar onder de lading. Daarna reed hij hen naar de stad.

Louisa en Archer konden niet lezen en schrijven. Maar in die tijd was het wel mogelijk dat brieven gedicteerd werden en voorgelezen. Zo konden deze plannen per brief  gemaakt worden.

William Eliot heeft het verhaal van Archer opgeschreven om het te bewaren voor het nageslacht, zodat de slavernij niet vergeten kan worden.

Zoeken in deze blog