Wie ben ik

Mijn foto
Vragender, Achterhoek, Netherlands
Ik ben 67 jaar; vrouw van wim, moeder van 4, en van 4 schone kinderen, oma van 5. Wij wonen in de Achterhoek op het platteland. Kleuren brengen fleur in mijn leven. Werken met lapjes en verf is een bijna dagelijkse bezigheid. Reizen doen we ook met veel plezier

Kleuren

Hieronder in woorden, bij klikken in beelden op mijn pinterestboard WIT

Wit is een heel bijzondere kleur. We kunnen niet zonder wit. Doordat er wit is, worden andere kleuren  zichtbaar.  Wit is een moeilijke kleur om te schilderen en te verven. Wit is meestal uitsparen. Wit in mijn kleding zul je nauwelijks zien.

Wit in mijn huis brengt ruimte en rust. Geeft de mogelijkheid om andere dingen naar voren te laten komen.
Wit in de natuur is voor mij de sneeuw en dat is pure bijna kinderlijke pret. Ik houd van de sneeuw,  ik houd van lopen in de sneeuw, die rust, die stilte, je bent zo kwetsbaar in een witte wereld. Mijn  topervaring is de Mont Blancvlakte oversteken en langs de grote vierduizenders lopen. We liepen toen op 3900 meter.
Witte dieren zijn er (hier) niet zoveel. De sneeuwuil is een prachtige voorbeeld. Hier rond ons huis vliegt een witte buizerd.
Wit in mijn eten doet denken aan de vele toetjes die ik maak, vooral voor anderen, want ik ben geen toetjes verslinder. Ik proef een klein beetje. Wit staat ook voor de vele risottomengsels die we eten., de vele champignons en andere paddestoelen.

Ik heb een prachtige witte bergkristal, vorige week weer schoongemaakt. Ik houd van de vele tinten schelpen, waaronder ook een aantal witte en witachtigen.
Spiritueel staat wit voor het zevende chakra, de kruinchakra.

Wit in mijn quilts
Wit is voor mij geen hoofdkleur in mijn quilts. Wit speelt mee, soms als achtergrond, soms als echte kleur, soms als tegenkleur om iets uit te laten komen, zoals in de LOL blokken en de achtergrond van de SBS quilt. In deze quilt rechts heb ik het meeste wit gebruikt.

Er zijn wel quilts waar geen enkel wit inzit. En als ik witte stof gebruik, gaat het meestal om off-white.

Ik heb altijd witte stof in huis om te verven !!!


In dit schilderij zie je wit gebruikt om de andere kleuren uit te laten komen.  Zonder het wit in de cirkel, komt het geel niet goed uit de verf. De beweging van de cirkel wordt duidelijker door de toevoeging van wit. Dit wit is trouwens op het eind toegevoegd.


Op dit verhaaltje over wit kwamen een aantal reacties. Een van de vragen was of ik in het wit getrouwd was. Nee ik ben uit recalcitrant heid in knaloranje getrouwd. Een afzetten tegen alle regels vanuit ouders en schoonouders. En de vraag was of wit wel een kleur is. Nee volgens de definitie is wit geen kleur, maar het ontbreken van kleur. Maar in ons dagelijks gebruik noemen wij het een kleur, en zo gebruiken wij het ook bij het kiezen van lapjes of achtergronden voor quilts.En zoals Hannie schreef heb je wit vaak nodig om de andere kleuren uit te laten komen.

GEEL

Ik werk graag met geel. Het geeft me het gevoel dat ik in de zon zit.Het geeft me warmte. Ik werk vaak met geel als ik die kleur nodig heb, dus als ik me niet zo zonnig voel.

In de natuur is geel de kleur van het voorjaar, de eerste gele bloemen, en van de zomer.
Als ik stoffen verf, zit er altijd wel geel bij. Het meest houd ik van zonnig, warm geel. Maar ook het koude geel geeft zeker met blauw hele mooie tinten bij het verven.
De kleur geel verandert heel snel bij toevoeging van een andere kleur. Als je geel schildert of verft moet je daar ook meestal een schone kwast voor gebruiken. Een beetje van een andere kleur erbij en het echte geel is weg. Het wordt heel gauw groen of bruinig. Alle groenen zijn opgebouwd met geel.

De zonnevlechtchakra wordt geassocieerd met geel. Daar bij horen gele citrien, topaas en de zonnesteen..

Geel is een kleur die je niet zo veel in eten terug vindt, Gele paprika, gele tomaten. Maar ik ben wel dol op curry's en dan overheerst vaak door de kurkuma, geelwortel.

De kleur geel zul je in mijn kleding niet zo vaak terugzien. Wel als kleur ergens bij tussen maar niet als hoofdkleur.

Geel in mijn quilts
Deze quilt is bewust in geel gemaakt, dat was in de periode na mijn beroerte. Toen had ik deze kleur nodig om de zon weer terug te vinden.

Het is de mysteriequilt van het Quiltersgilde, die in 2009 in het Quiltnieuws heeft gestaan.
Omdat ik heel bewust koos om met geel te werken heb ik in het uiteindelijke patroon een paar aanpassingen gedaan, zodat de kleuren goed naast elkaar kwamen. Ik ben  dus afgeweken van het oorspronkelijke patroon.

Op dit moment ben ik doorstikpatronen aan het oefenen voor Quilten Speciaal en ook dat doe ik op gele stof.
Blauw is de kleur waar ik van hou....

Hieronder mijn mening over blauw en hierbij (klik) in beelden op pinterest.
Ik heb altijd blauw in mijn omgeving voornamelijk in mijn kleren. Blauw is eigenlijk mijn basis kleur.  Ik vind het een heerlijke kleur voor een broek of een rok. Met een kleurrijke bloes of jasje kun dat leuk maken. Soms kan ik in een winkel geen geschikte kleur voor kleding vinden. Blauw staat me altijd.  Ik zoek ook vaak blauwe schoenen in plaats van zwart.
Mijn allerliefste kleur is turquoise. Maar alle tinten tussen blauw en turquoise zul je bij mij veel zien. Op dit moment ben ik bezig met een opdracht voor Quilten Speciaal met iets waar veel turquoise inzit.

Ik heb nooit een blauwe quilt gemaakt, wel blauw gebruikt maar nooit een hele blauwe quilt. Vind ik vermoedelijk te saai (sorry voor de mensen die wel een blauwe quilt maken).Maar dat is een persoonlijke mening.  Als ik blauwe quilts zie vind ik ze soms heel erg mooi.
Ik heb wel blauw gebruikt waar een ander vermoedelijk voor zwart zou kiezen. Zwart vind ik namelijk een hele moeilijke kleur. Donkerblauw is voor mij dan de vervanger.


Blauw is de kleur van het keelchakra. Blauwe stenen ondersteunen bij het communiceren. Als ik een moeilijke opdrachten moest presenteren droeg ik vaak een lapis lazuli steen bij me.

Ik ben dol op het blauw van de griekse eilanden en het blauw van de middellandse zee.Afgelopen jaar heb ik deze turquoise blauwe tas voor mezelf gemaakt.

Een paar jaar geleden heb ik bij een vogelkoppenmandela een donkerblauwe achtergrond gebruikt.  Bij deze quilt heb ik voor het eerst stoffen geverfd. Ik kon namelijk niet de turquoise kleuren vinden met een heel klein kleurverloop, die in de driehoeken gebruikt zijn.


En mijn mooiste blauwe quilt is natuurlijk mijn quiltjasje, dat ik nog altijd met veel plezier draag.

In de blokken voor mijn SBS-quilt is ook veel met blauw gewerkt. Hierbij een voorbeeld.

ROOD

Ik ben dol op rood. Rood betekent warmte, vuur, vurigheid. Rood in beelden (klik) op pinterest.

Rood is een kleur waar je niet om heen kunt. Rood is ook kleur die me blij maakt. Rood maakt me enthousiast
Het is een kleur die me goed staat, dus ik draag hem graag.  Ik ben dol op een rode jas (ik heb er een stuk of 4) rode vliesjacks, en rode schoenen !!!Het is wel een heel opvallende kleur, ik wil de kleur niet altijd aan. Als ik rood draag heb ik dat bewust uitgekozen.
De kleur rood die ik dan kies is altijd vuurrood, tomatenrood geen keuriger kardinaalsrood of zo, nee de opvallende kleur.
In de herfst als ik op zoek ben naar paddestoelen ben  ik altijd verrukt bij het zien van een rode paddestoel met witte stippen. Rode klaprozen vind ik ook geweldig mooi, de doorzichtigheid vind ik prachtig.
En wie lust er nu geen rode aardbeien of rode bessen ?

Rood is goed voor mijn gezondheid, het beïnvloedt de bloedsomloop. Het verwarmt en het ontspant. gelukkig word ik er niet agressief van.

Rood is de kleur van de eerste chakra, de wortelchakra. De stenen uit mijn stenenkast, die daar bij horen zijn : de rozenkwarts en  de agaat,

Rood in mijn quilts.
Een hele rode quilt is net te veel voor me. Maar ik heb wel 1 quilt waarin ik bewust rood wilde verwerken. Mijn eerste logcabinquilt. Deze quilt heet ook vuur. De cremekleurige achtergrond dempt hier het rood.Een quilt waarin ik ook veel rood heb verwerkt, is de quilt voor mijn kleindochter. Deze moet nog doorgestikt worden. Deze foto is zonder de rand, die zit er ondertussen wel aan, maar daar heb ik geen foto van.

Er is een quilt waar ik gekozen heb voor rustiger rood, omdat het een mooier geheel vormde.

Geen opmerkingen:

Zoeken in deze blog