Wie ben ik

Mijn foto
Vragender, Achterhoek, Netherlands
Ik ben 67 jaar; vrouw van wim, moeder van 4, en van 4 schone kinderen, oma van 5. Wij wonen in de Achterhoek op het platteland. Kleuren brengen fleur in mijn leven. Werken met lapjes en verf is een bijna dagelijkse bezigheid. Reizen doen we ook met veel plezier

donderdag 27 maart 2014

Laatste bookpage

Deze maand mocht ik de laatste bookpage maken voor Hannie.
Zij had als onderwerp art noveau. Daar is natuurlijk heel veel over te vinden. Affiesjes, mode, architectuur, boekbanden,etc.


Op internet vond ik een tekening met een klaproos en die vond ik heel mooi. Deze heb ik voor Hannie verwerkt tot een bookpage.


De ondergrond van de bookpage is een zijden sjaal uit Tibet, die ik daar gekregen heb bij aankomst in het hotel in Lhasa. De sjaal was wit, ik heb hem voor dit onderwerp licht-goudgeel geverfd. In het zijden weefwerk zit een prachtig art-nouveau-achtig motief.
Al werkend bleek de stof heel kwetsbaar. Voor het machinale borduurwerk heb ik er een organza overheen gedaan. De tekening met behulp van aquavlies overgebracht , met toevoeging van  stukjes stof. Gedeeltelijk de organza weggebrand.

Er bleef ruimte op de bookpage voor een monogram. Dat is ook heel erg van die tijd. Dus in de vrije ruimte een H en een B geborduurd.

De achterkant is heel eenvoudig een combinatie van een zijden lap en een batiklap. In echte batikstoffen zitten motieven die ook erg art-nouveau zij.


Ondertussen is de bookpage bij Hannie aangekomen.

Ik verwacht een van deze dagen mijn laatste bookpage, dan kan ik daarna de 7 pages gaan samenvoegen tot een boekje

woensdag 26 maart 2014

Maatjesproject

Bij het maatjesproject maak je iets voor je maatje. We doen dit project binnen de fibermailgroep. Ik stuurde een lap van 30 x 30 naar Ans en ik kreeg een lap van haar. Je gaat de lap bewerken, op welke manier dan ook. Je maakt er verder niets van, je verandert alleen de lap.

Beginlap  rechts

Deze lap kreeg ik van Ans. Ik mocht er in knippen, snijden etc. Ans vertrouwde me volledig. (of dat verdiend is ??)

Eindlap, teruggestuurdWat heb ik er allemaal mee gedaan ? 

Stap 1: werken met discharge pasta
De lap om een pijp rollen en plooien (met elastiekjes) en de buitenplooien bestrijken met dischargepasta. Als het droog is, strijken met stoom en dan komen de gebleekte plekken naar voren. Ik was hier nog niet tevreden mee, gaf weinig effect. Lap was niet wezenlijk anders. Dat komt natuurlijk ook door de veelkleurigheid van de lap, ik heb ook een rode lap mee behandeld, daar is het verschil iets beter te zien


Stap 2: wegknippen van 3 vierkanten en het ontstane venster opvullen met borduurwerk.

Het eerste vierkantje is opgevuld met alleen maar draden-borduurwerk, als versteviging een lapje in het midden.

Toen deze stappen gezet waren, was ik niet tevreden. Eigenlijk had ik nog een groot vierkant weg willen knippen, maar dat zou de lap erg instabiel maken.

stap 3
Gekozen om een stencil te maken van de omkadering van de verkantjes en de lap daarmee verder te bestempelen


zaterdag 22 maart 2014

Tussendoortjes

Tussendoor moeten er natuurlijk nog wel kaarten gemaakt worden en ik ben ook heel druk met een bookpage (de laatste).
Hier even 2 kaarten die deze maand verstuurd zijn.
Voor Annemiek die dol is oud borduurwerk. Deze klaprozen heb ik ergens tussen oud textiel gevonden.


Voor een andere vriendin een werkje in de stijl van Wil Fritsma. Geplakt op een doorzichtige kaart van architectenpapier of kalkpapier.

donderdag 20 maart 2014

Allerlei proefjes

Ik ben al met mijn eindopdracht bezig in ieder geval met de achterkant.

Voor de tweede laag ben ik allerlei proefjes aan het doen. Vorige week had ik 2 boeken uit de bibliotheek van het quiltersgilde geleend. Over dit boek ben ik reuze enthousiast. !!

Veel proefjes uit dit boek heb ik het afgelopen weekend uitgeprobeerd. Mijn grote keukentafel was gebombadeerd tot natte werktafel. Heerlijk en het heeft leuke ideeën en lapjes opgeleverd. Die zeker in de tweede laag van mijn quilt verwerkt gaan worden.

Wat te denken van het mengen van acrylinkt of verf met goedkope haargel ? De verf blijft heel mooi doorzichtig en is goed vormbaar. De richting van de verfbeweging is nog te zien
                                                                                                                                                          Hier een testje waarbij een afdruk van mull of verbandgaas is te zien op de ondergrond. De mull is er opgelegd, geverfd en los gehaald. De structuur van de mull blijft dan te zien.

maandag 10 maart 2014

mijn eindopdracht is begonnen

Voor Quilten Speciaal moeten we een eindopdracht maken.
Na een week lang alleen maar in mijn hoofd bezig te zijn geweest, ben ik mijn plan gaan opschrijven. Eerst met behulp van een inspiratiekaart het onderwerp uitgediept.
Wat wil ik uitdrukken, wat wil ik laten zien ? Het plan is er. Dus aan het werk. Ik ben nu bezig met de eerste laag.

eerste proefje
Op dit blog laat ik niet alles zien, maar zo nu en dan kleine tussenstapjes en proefjes. Het eerste proefje is al uitgewerkt op het juiste formaat.

En zo  ziet op dit moment mijn flannelbord eruit.

Een tekening op schaal, wat lappen, wat lutradur wat proefjes.

flannelbord
Steekwoorden van mijn opdracht zijn: transparant, fijn borduurwerk, kleurrijk, verschillende materialen waaronder transparant papier

zaterdag 8 maart 2014

Paperlamination

Gisteren met ArtQuiltenOost met papierlamineren aan het werk geweest.


Dit betekent dat je iets van papier overbrengt op stof.
We zijn bezig geweest met foto's, die op gewoon kopieerpapier geprint waren. Met behulp van lijm (Matte Medium)zijn de foto's met een zeefdrukraam op organza gedrukt.
Je krijgt dan bijna nooit een echte perfecte foto maar wel een heel mooi sfeerbeeld.

Zelf ben ik bezig geweest met mijn eigen foto's van onze Italiereis van vorige zomer. gewoon uitproberen.
Wil je ook uitproberen ? Kijk dan op YouTube. We hebben ook volgens dit boek gewerkt.

Anderen van onze groep hadden meer sfeerfoto's van structuren. Dat geeft een bruikbaarder effect. Hoewel mijn tweede(van links) David  goed op de organza staat.De eerste heeft uiteindelijk met de achterkant eraf halen te veel gaten in de print gekregen.
Aart heeft onze gisteren deze techniek voorgedaan. Was weer een leuke bijeenkomst !

maandag 3 maart 2014

prachtig doorkijkwerkje

Een maand geleden hadden we
(ArtQuiltenOost) een workshop van Wil Fritsma. Daarbij hebben we lutradur bewerkt. Thuis moest ik dit kunstwerkje nog verder afwerken en sommige delen wegbranden. Dit is het resultaat.

Het hangt nu in een prachtige doorzichtige lijst hier in huis te pronken. Het is ongeveer 35 bij 35 cm.

15 bij 15Het is leuk werk om te doen, veel naaiwerk. Het levert prachtige kleurverlopen op door het materiaal dat laag op laag wordt gebruikt.
Ik heb meer vierkanten klaar liggen
Geplakt op transparant papier levert dat leuk een leuke kaart op. De eerste kaart is ondertussen verstuurd.

Zoeken in deze blog